Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
855. deň na Ukrajine: Rusko a Ukrajina si vymenili deväťdesiat vojnových zajatcov
Zdielať na

855. deň na Ukrajine: Rusko a Ukrajina si vymenili deväťdesiat vojnových zajatcov

Zdroj: TV JOJ

KYJEV / Medzi Ukrajinou a Ruskom došlo k ďalšej výmene vojnových zajatcov. Sprostredkovali ju Spojené arabské emiráty. Ukrajinský prezident Zelenskyj v stredu 26. júna v Doneckej oblasti vojakom osobne predstavil Andrii Hnatova, generála, ktorého v pondelok vymenoval do funkcie veliteľa spojených ozbrojených síl.

​Rusko a Ukrajina si vymenili deväťdesiat vojnových zajatcov

Z ukrajinského zajatia sa do Ruska vrátilo deväťdesiat ruských vojakov a tiež Rusko odovzdalo Ukrajine deväťdesiat vojnových zajatcov, oznámilo v stredu (26.6.) ruské ministerstvo obrany. Výmenu zajatcov podľa ministerstva sprostredkovali Spojené arabské emiráty. Oslobodenie ruskí vojaci prileteli do Moskvy, kde sa podrobia lekárskym vyšetreniam, dodalo ministerstvo. Prepustenie deväťdesiatich Ukrajincov z ruského zajatia neskôr potvrdil prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Domov nie sú len slová," napísal Zelenskyj a spresnil, že medzi oslobodenými Ukrajincami sú príslušníci národnej gardy, vojenského námorníctva, armády i pohraničnej stráže, obrancovia Mariupolu, jadrovej elektrárne v Černobyle, bojovníci z frontových úsekov pri Chersone, Donecku, Charkove, Záporoží a Luhansku. "Pamätáme na všetkých našich ľudí v ruskom zajatí. Pracujeme na oslobodení každého z nich," zdôraznil ukrajinský prezident, ktorý rovnako poďakoval SAE za pomoc pri oslobodení Ukrajincov.

​Zelenskyj navštívil vojakov na fronte v Doneckej oblasti       

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (26.6.) oznámil, že navštívil vojakov na frontovej línii v Doneckej oblasti. S veliteľmi diskutoval o vojenskej a humanitárnej situácii. "Deň som začal v Doneckej oblasti spolu s našimi vojakmi, hlavným veliteľom armády Syrským a novým veliteľom Spojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny Hnatovom," informoval Zelenskyj z mesta Pokrovsk.

Ukrajinský prezident dodal, že Hnatov, ktorého do funkcie vymenoval v pondelok (24.6.), je "mladý muž, ale jeho znalosť frontovej línie a skúsenosti sú presne to, čo potrebujeme".Hnatov vo funkcii vystriedal generálporučíka Jurija Sodoľa. Rozhodnutie o zmene nasledovalo po sérii medializovaných správ o Sodoľových zlyhaniach. Odvolaný generál pôsobil aj ako veliteľ ukrajinskej námornej pechoty. Do funkcie veliteľa spoločných síl ozbrojených síl Ukrajiny ho vymenovali vo februári v rámci zmien v armáde po odchode generála Valerija Zalužného z postu hlavného veliteľa armády.

​Odesu bola v noci opäť terčom ruského raketového útoku

Ruský raketový útok zasiahol v noci na stredu (26.6.) civilnú infraštruktúru v meste Odesa na juhu Ukrajiny. Uviedol to gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Útok poškodil administratívnu budovu v priemyselnej zóne, napísal Kiper na platforme Telegram. Dodal, že neboli hlásené žiadne zranenia. Ruský raketový úder zasiahol Odesu aj v pondelok (24.6.) – poškodil sklad a vyžiadal si troch zranených.

Prístavná Odesa je počas vojny na Ukrajine častým cieľom útokov ruských síl, pričom mnohé údery boli zamerané na tamojšie prístavné zariadenia. Rusko opakovane poprelo, že by na Ukrajine cielilo svoje útoky na civilistov alebo civilnú infraštruktúru.

​Ruský minister obrany varoval šéfa Pentagonu kvôli dodávkam zbraní Ukrajine

Ruský minister obrany Andrej Belousov v utorkovom (25.6.) telefonáte varoval amerického ministra obrany Lloyda Austina pred nebezpečenstvom spojeným s americkými dodávkami zbraní Ukrajine, proti ktorej vedie Rusko od februárovej invázie v roku 2022 vojnu. Informovalo o tom v noci na stredu (26.6.) ruské ministerstvo obrany. Agentúra Reuters upozornila, že Moskva a Washington poskytli odlišné informácie o rozhovore.

Ministri obrany Ruska a USA spolu rokovali naposledy v marci 2023, keď ešte viedol ruský rezort obrany Sergej Šojgu. Toho v máji nahradil ekonóm Belousov a s ním teda Austin podľa dostupných informácií rokoval po prvý raz. Pentagon predtým uviedol, že iniciatíva vzišla z Austinovej strany a jednou z tém bol význam udržania otvorených komunikačných kanálov.

Ruské ministerstvo obrany však uviedlo, že ministri hovorili okrem iného o Ukrajine a Belousov varoval Austina pred pokračovaním amerických dodávok zbraní Ukrajincom. Minister Belousov "upozornil na nebezpečenstvo ďalšej eskalácie situácie v súvislosti s pokračujúcimi dodávkami amerických zbraní ukrajinským ozbrojeným silám", uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy