Jasno
21°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
856. deň na Ukrajine: Zelenskyj podpísal bezpečnostný pakt s Európskou úniou
Zdielať na

856. deň na Ukrajine: Zelenskyj podpísal bezpečnostný pakt s Európskou úniou

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vo štvrtok (27.6.) na summite EÚ v Bruseli bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Rusko už poslalo na Ukrajinu približne desaťtisíc mužov, ktorí nedávno získali ruské občianstvo, aby tam bojovali vo vojne na strane Moskvy. Súd na Moskvou anektovanom polostrove Krym vo štvrtok (27.6.) odsúdil na dvanásť rokov väzenia občana Ukrajiny za špionáž v prospech Ukrajiny.

​Zelenskyj podpísal bezpečnostný pakt s Európskou úniou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vo štvrtok (27.6.) na summite EÚ v Bruseli bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Za Úniu dohodu podpísali predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Dohoda medzi EÚ a Ukrajinou bola vypracovaná po mesiacoch rokovaní medzi 27 členskými štátmi EÚ a vládou v Kyjeve s cieľom vytvoriť taký bezpečnostný pakt, ktorý zaistí jasnú a dlhodobú podporu Ukrajiny.

V dohode sa stanovuje záväzok eurobloku pomáhať Ukrajine v deviatich oblastiach bezpečnostnej a obrannej politiky, a to vrátane dodávok zbraní, vojenského výcviku, spolupráce v oblasti obranného priemyslu a napríklad aj odmínovania. Okrem plánovanej užšej spolupráce v obrannom priemysle je súčasťou paktu aj nový postup týkajúci sa krízových konzultácií Kyjeva s Bruselom. Ak by Rusko niekedy po skončení vojny znova zaútočilo na Ukrajinu alebo v prebiehajúcej vojne použilo jadrové zbrane, tak EÚ a Ukrajina majú v súlade s týmto postupom na žiadosť jednej zo strán usporiadať do 24 hodín núdzové konzultácie s cieľom prediskutovať možnú pomoc.

​Rusko už vyslalo na Ukrajinu okolo desaťtisíc naturalizovaných mužov

Rusko už poslalo na Ukrajinu približne desaťtisíc mužov, ktorí nedávno získali ruské občianstvo, aby tam bojovali vo vojne na strane Moskvy, uviedol vo štvrtok (27.6.) šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexander Bastrykin. "Pochytali sme viac ako tridsaťtisíc migrantov, ktorí už získali štátne občianstvo, no nechceli sa prihlásiť do vojenskej služby. Desaťtisíc z nich sme vyslali do zóny špeciálnej operácie," povedal Bastrykin na Petrohradskom právnickom fóre. Títo povolaní muži majú na starosti predovšetkým kopanie zákopov a budovanie opevnení.
Počas uplynulých mesiacov vykonali ozbrojené zložky opakovane razie vo firmách, kde pracujú migranti. Väčšina z nich pochádza zo štátov bývalého Sovietskeho zväzu a Strednej Ázie. Tí, ktorí už ale dostali ruské pasy, sú často násilne naverbovaní. Ostatným zas prisľúbili zjednodušený proces získania občianstva, pokiaľ pôjdu na front. Ruský prezident Vladimir Putin uvádza, že v súčasnosti je na frontovej línii na Ukrajine sedemsto tisíc ruských vojakov. Niektorých naverbovali v rámci čiastočnej mobilizácie počas jesene roku 2022.

Z prvej dodávky českej muničnej iniciatívy Ukrajina dostala 50.000 kusov munície

V rámci prvej dodávky munície z českej iniciatívy bolo na Ukrajinu v uplynulom období doručených päťdesiattisíc kusov delostreleckej munície, ktorú financovalo Nemecko. Vo štvrtok to uviedla česká ministerka obrany Jana Černochová. Premiér ČR Petr Fiala oznámil, že Česko do iniciatívy prispeje sumou viac než 34 miliónov eur. "Prvé dodávky munície z českej iniciatívy sú bezpečne na Ukrajine. Ide o desiatky tisíc kusov munície, ktoré financovalo Nemecko a ktoré boli v druhej polovici júna odovzdané ukrajinským partnerom. Ide o prvú časť z celkového množstva 180.000 kusov munície financovaného z nemeckého príspevku," spresnila šéfka českého rezortu obrany.
Dodávky boli podľa Černochovej na Ukrajinu doručené za prísnych bezpečnostných opatrení, v koordinácii a pod dozorom zástupcov Ministerstva obrany ČR. Dodala, že ČR chce v rámci tejto iniciatívy Ukrajine do konca roka doručiť päťsto tisíc kusov munície. Toto množstvo je už finančne pokryté, ak by však chceli splniť deklarovaný cieľ osemsto tisíc kusov, sú podľa ministerky potrební ďalší darcovia.

Muža odsúdili na dvanásť rokov kolónie za údajnú pomoc Ukrajine

Súd na Moskvou anektovanom polostrove Krym vo štvrtok (27.6.) odsúdil na dvanásť rokov väzenia občana Ukrajiny za špionáž v prospech Ukrajiny. Muž narodený v roku 1991 podľa žalobcov zhotovoval videozáznamy o prácach na ruských systémoch protivzdušnej obrany a informácie poskytoval ukrajinským ozbrojeným silám. Využíval na to ukrajinského chatbota.
Ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že Rusko v roku 2023 začalo rekordne vysoký počet trestných konaní za zradu. Po spustení invázie na Ukrajinu zmenilo zákony a sprísnilo tresty. Ukrajina od začiatku invázie raketami a dronmi útočí na Krym, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy