Jasno
22°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Noví lídri v Bruseli: Zástupcovia členských štátov si zvolili troch najvyšších predstaviteľov
Zdielať na

Noví lídri v Bruseli: Zástupcovia členských štátov si zvolili troch najvyšších predstaviteľov

BRUSEL / Zástupcovia členských štátov Európskej únie si zvolili troch najvyšších predstaviteľov. Pozíciu šéfky Európskej komisie obhájila Ursula von der Leyen. Novým predsedom Európskej rady bude portugalský expremiér António Costa, do funkcie šéfky diplomacie vybrali estónsku premiérku Kaju Kallasovú. Úplne isté však svoje posty aj tak nemajú.

​​To, čo minulé európsky lídri nestihli zrealizovať za dva dni, sa im podarilo netradične za jeden a summit skončil už v noci. Aký je výsledok? Ursula von der Leyen by mala naďalej pokračovať ako šéfka Európskej komisie. "Som veľmi poctená a som rada, že môžem zdieľať tento výnimočný okamih s Antóniom Costom, ale aj s mojou drahou priateľkou Kajou Kallasovou," povedala nemecká politička a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Novou šéfkou diplomacie by mala byť Estónka Kaja Kallas a šéfom Európskej rady António Costa, portugalský bývalý premiér. Napriek istej zhode nie je jasné, či naozaj tieto posty aj zaujmú. V každom prípade, proti bola napríklad talianska premiérka Giorgia Meloniová. "Tento návrh bol chybou vo svojej podstate aj metóde. Považujem to za veľkú chybu a za nedostatok rešpektu voči európskym občanom a ich hlasovaniu, a preto som tento návrh nepodporila," povedala Meloniová. V každom prípade, aj po tomto summite je istý len António Costa. Ursulu von der Leyen bude musieť zvoliť ešte europarlament na svojej prvej schôdzi v júli a ona potom navrhne, Kaju Kallas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy