Skoro jasno
22°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
VIDEO: Vymenia demokrati svojho kandidáta Bidena?
Zdielať na

VIDEO: Vymenia demokrati svojho kandidáta Bidena?

ATLANTA,USA / Spojené štáty majú za sebou prvú televíznu debatu uchádzačov o post hlavy štátu pred novembrovými voľbami. A v tíme Joea Bidena po nej zavládla panika. Súčasný prezident predviedol pomerne rozpačitý výkon. Donald Trump sa zas vôbec nedržal faktov, pôsobil však omnoho sebavedomejšie.

Stretli sa prvý raz od roku 2020 a ich debatu považovali odborníci za prelomovú v predvolebnej kampani. O dôležitosti diskusie svedčí aj to, že iba z New York Times ju pokrývalo 60 novinárov. Bežní ľudia ju sledovali v baroch, či v lietadle. Viac ako obsahovú stránku si odborníci všímali vystupovanie kandidátov. Konštatujú, že u Bidena ešte vzrástli obavy ohľadom veku, keďže sa mu triasol hlas a niekedy mu bolo zle rozumieť.

Joe Biden sa snažil svoje vystupovanie obhájiť. "Polovicu kariéry ma kritizovali ako najmladšieho v politike. A teraz som starý muž. Tento chlap je síce o tri roky mladší, ale menej kompetentný," povedal na Trumpa úradujúci prezident Biden. "Robil som dva testy na kognitívne funkcie. Prešiel som, on nerobil žiaden. Chcel by som vidieť, či by zvládol aspoň prvé jednoduché otázky," reagoval Trump. Duel trval 90 minút, bez prítomnosti publika a kandidáti v ňom nič nedarovali. "Joe, naša krajina je zničená a my tu strácame čas v rozprave. Je to najhorší prezident v histórii našej krajiny," okomentoval svojho súpera Trump. Donald Trump sa snažil presvedčiť voličov, že v prípade rusko-ukrajinskej vojny by zobral na seba úlohu mierotvorcu. "Míňame peniaze na vojnu, ktorá sa nikdy nemala stať. Vyriešil by som vojnu medzi Putinom a Zelenským, ešte pred nastúpením do úradu," vyhlásil Trump. Ako by to urobil, to už neupresnil. Analytici považujú za víťaza duelu Donalda Trumpa. Ten hoci prekrúcal fakty, pôsobil na voličov omnoho sebavedomejšie. V tíme demokratov zavládla panika, začalo sa hovoriť dokonca o výmene Joea Bidena za iného prezidentského kandidáta. To by však musel Biden odstúpiť, a to je podľa odborníkov nepravdepodobné.

Celú debatu si pozrite TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy