Skoro jasno
21°
Bratislava
Diana
1.7.2024
857. deň na Ukrajine: Bielorusko posilní hranice s Ukrajinou
Zdielať na

857. deň na Ukrajine: Bielorusko posilní hranice s Ukrajinou

KYJEV / Zelenskyj podpísal bezpečnostný pakt s Európskou úniou, Česko podpíše v júli bilaterálnu bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou a Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Rozdolivka.

Zelenskyj podpísal bezpečnostný pakt s Európskou úniou

Do Bruselu pricestoval vo štvrtok 27. júna aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý podpísal bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Podpísanie bezpečnostnej dohody medzi Poľskom a Ukrajinou ešte pred júlovým summitom NATO vo Washingtone nevylúčil v piatok ani Tusk. "Musím spolu s ministrom obrany stanoviť, ako môžeme pokračovať v pomoci Ukrajine, no nemôžme oslabiť obranné schopnosti Poľska," cituje Tuska agentúra Reuters. Dodal, že existuje 99-percentná šanca, že so Zelenským podpíše pred summitom NATO bezpečnostnú dohodu.

Bielorusko v reakcii na bezpečnostný incident posilní hranice s Ukrajinou

Bieloruská pohraničná stráž v spolupráci s ministerstvom obrany posilnení ochranu hranice s Ukrajinou. Uviedla to vo vyhlásení ako reakciu na bezpečnostný incident, ktorý sa odohral v priebehu týždňa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Bieloruská pohraničná stráž informovala, že zostrelila dron, ktorý nelegálne preletel z Ukrajiny s cieľom zbierať informácie o bieloruskej pohraničnej infraštruktúre. V rovnakej oblasti boli podľa Bieloruska nájdené aj materiály potrebné na podomácky vyrobenú bombu a neďaleko hraníc bola zaznamenaná prítomnosť proukrajinských ruských bojovníkov.

Česko v júli podpíše bilaterálnu bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou

Praha chce ukončiť rokovania s Kyjevom o tomto pakte ešte pred júlovým summitom NATO vo Washingtone, oznámil v piatok 28. júna český premiér Petr Fiala, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "S prezidentom Volodymyrom Zelenským sme sa včera dohodli, že zakončíme rokovania o znení česko-ukrajinskej bezpečnostnej dohody pred summitom NATO vo Washingtone," uviedol Fiala na sociálnej sieti X. Summit Severoatlantickej aliancie v Spojených štátoch sa bude konať od 9. do 11. júla, pripomína Reuters.

Fiala zároveň oznámil, že bezpečnostnú dohodu krajiny podpíšu 18. júla na summite Európskeho politického spoločenstva v Londýne. Bezpečnostnú dohodu podpísal vo štvrtok 27. júna Zelenskyj v Bruseli aj s Európskou úniou. Podľa predstaviteľov Európskej únie nemajú bezpečnostné dohody Ukrajiny s inými krajinami rovnakú váhu ako dohoda o vzájomnej obrane členských krajín NATO. Predstavujú však akýsi prísľub na poskytnutie zbraní a inej pomoci Ukrajine s cieľom posilniť jej bezpečnosť či v budúcnosti odvrátiť akúkoľvek ďalšiu inváziu.

Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Rozdolivka

Ruské ministerstvo obrany v piatok 28. júna oznámilo, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Rozdolivka v Doneckej oblasti. Ruská armáda tak pokračuje v postupe na frontovej línii proti ukrajinskej armáde, ktorá trpí nedostatkom munície. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP. Ministerstvo uviedlo, že ruská armáda "oslobodila dedinu Rozdolivka," nachádzajúcu sa približne dvadsať kilometrov severne od mesta Bachmut, ktoré Moskva obsadila minulý rok v máji.

Ruskej armáde sa už niekoľko mesiacov darí postupovať predovšetkým na východe Ukrajiny, avšak bez toho, aby dosiahla skutočný prielom, konštatuje AFP. Ruský prezident Vladimir Putin v júni vyhlásil, že Rusko v priebehu tohto roka už dobylo 47 ukrajinských miest a obcí. Ruská armáda sa v súčasnosti v Doneckej oblasti zameriava na strategicky významné mestá Časiv Jar a Pokrovsk. Moskva v máji taktiež začala s ofenzívou v Charkovskej oblasti, kde obsadila niekoľko miest, než jej postup spomalila armáda Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy