Polojasno
20°
Bratislava
Diana
1.7.2024
858. deň na Ukrajine: Útok na bytovku v Dnipre si vyžiadal najmenej jednu obeť
Zdielať na

858. deň na Ukrajine: Útok na bytovku v Dnipre si vyžiadal najmenej jednu obeť

KYJEV / Najmenej jeden človek zahynul a dvanásť sa zranilo pri piatkovom (28.6.) ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Dnipro. Raketa zasiahla deväť poschodovú bytovku v centre mesta. Štyri najvyššie poschodia sa po útoku zrútili. Ďalší štyria civilisti zomreli pri bombradovaní v Doneckej oblasti. Rusi v noci útočili dronmi v šiestich regiónoch, ale všetkých desať bez pilotných lietadiel sa Ukrajincom podarilo zostreliť. Aj Rusko čelilo náletom. Gubernátor Kurskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, oznámil, že ukrajinský dronový útok si vyžiadal päť mŕtvych.

​Útok na bytovku v Dnipre má najmenej jednu obeť       

Najmenej jedného mŕtveho a dvanásť zranených si vyžiadal piatkový (28.6.) raketový útok ruských síl na deväťpodlažnú obytnú budovu v stredoukrajinskom meste Dnipro. Na platforme Telegram to uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Klymenko varoval, že počet obetí sa pravdepodobne zvýši, keďže v bytovke sú stále uväznení ľudia. Medzi zranenými je aj sedemmesačné dieťa. Tri osoby sú vo vážnom stave.

Zábery a videá zverejnené v aplikácii Telegram zachytávajú vážne poškodenú bytovku, z ktorej horných štyroch zničených podlaží stúpal dym. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sieti X v súvislosti s týmto útokom opäť vyzval spojencov, aby zintenzívnili dodávky systémov protivzdušnej obrany, ktoré by armáde pomohli reagovať na pravidelné ruské letecké útoky.

​Rusko tvrdí, že ukrajinský dronový útok v Kurskej oblasti si vyžiadal päť obetí        

Päť obetí vrátane dvoch detí si vyžiadal ukrajinský dronový útok na dedinu v pohraničnej Kurskej oblasti. Uviedol to v sobotu (29.6.) tamojší gubernátor Alexej Smirnov. Dron zasiahol dom v malej obci Gorodišče, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, informoval Smirnov. "Zahynulo päť ľudí vrátane dvoch malých detí," napísal v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že ďalšie dve osoby utrpeli vážne zranenia.

Ukrajina, ktorá od začiatku ruskej invázie čelí ruským úderom na dennej báze, tento rok zintenzívnila útoky na ruskom území. Kyjev tvrdí, že útoky na ruskú vojenskú, dopravnú a energetickú infraštruktúru majú podkopať vojnové snahy Ruska a sú reakciou na vytrvalé ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru. Kurská oblasť hraničí s ukrajinskou Sumskou oblasťou.

​Moskva oznámila obsadenie osady na východe Ukrajiny      

Rusko v sobotu 29. júna  oznámilo dobytie ďalšej osady na východe Ukrajiny počas snahy obsadiť mesto Toreck v Doneckej oblasti. Toreck leží severozápadne od Gorlivky, ktorá je od roku 2014 pod kontrolou separatistov. Mesto bolo doteraz do značnej miery ušetrené od najhorších bojov. V posledných týždňoch sa situácia zmenila po tom, ako moskovské sily začali postupovať.

Moskovské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské sily "v dôsledku úspešného postupu oslobodili osadu Šumy" a získali lepšiu "taktickú pozíciu". Osada Šumy leží necelých desať kilometrov východne od banského mesta Toreck. Pred vojnou v ňom žilo viac ako tridsaťtisíc obyvateľov. Ukrajinské sily sú v tejto oblasti od konca roku 2023 obzvlášť zraniteľné pre veľké meškanie v dodávkach munície a zbraní od západných spojencov.

​Bielorusko posilňuje protivzdušnú obranu na hraniciach s Ukrajinou         

Bielorusko umiestňuje do blízkosti hraníc s Ukrajinou ďalšie systémy protivzdušnej obrany s cieľom chrániť zariadenia kritickej infraštruktúry. Dôvodom je zvýšenie aktivity ukrajinských dronov.  "Sme pripravení rozhodne použiť všetky dostupné sily a prostriedky na ochranu nášho územia a obyvateľstva Bieloruska pred možnými provokáciami vo vzdušnom priestore," uviedlo bieloruské ministerstvo obrany v aplikácii Telegram.

Bieloruská pohraničná stráž v stredu (26.6.) uviedla, že zostrelila dron, ktorý nezákonne preletel z Ukrajiny s cieľom zbierať informácie o bieloruskej pohraničnej infraštruktúre. Bieloruský rezort obrany v sobotu (29.6.) tiež uviedol, že má informácie o presunoch ďalších ukrajinských vojakov, zbraní a vojenského vybavenia do Žytomyrskej oblasti na severe Ukrajiny, ktorá má spoločné hranice s Bieloruskom. Ukrajina sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila.

​USA poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci         

 Americká vláda prezidenta Joe Bidena poskytne Ukrajine zbrane a muníciu v hodnote 150 miliónov dolárov (139 miliónov eur), vrátane protivzdušného systému HAWK a delostreleckej munície kalibru 155 milimetrov.  Americká vláda tak reaguje na opakované žiadosti Kyjevu o posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany po tom, čo Rusko opakovane útočí na ukrajinské energetické objekty zo vzduchu riadenými strelami a dronmi.

USA začali dodávať rakety protivzdušného systému HAWK na Ukrajinu od roku 2022 ako upgrade poskytnutého prenosného protilietadlového raketového systému Stinger. Balík pomoci bude financovaný z rezervného systému Presidential Drawdown Authority, ktorý umožňuje americkému prezidentovi poskytnúť spojencom rýchlu vojenskú pomoc. Od začiatku ruskej agresie v roku 2022 USA poskytli Ukrajine vojenskú pomoc v rozsahu prevyšujúcom 50 miliárd dolárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy