Polojasno
24°
Bratislava
Berta
2.7.2024
859. deň na Ukrajine: Ruské útoky na južnej a východnej Ukrajine si vyžiadali najmenej desať mŕtvych
Zdielať na

859. deň na Ukrajine: Ruské útoky na južnej a východnej Ukrajine si vyžiadali najmenej desať mŕtvych

Zdroj: TASR

KYJEV / Najmenej desať ľudí zahynulo v sobotu (29.6.) pri ruských raketových útokoch na juhoukrajinské mesto Vilniansk a dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (30.6.) hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ruské sily zlikvidovali v pohraničnej oblasti viac ako tri desiatky ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Ruské útoky na južnej a východnej Ukrajine si vyžiadali najmenej desať mŕtvych

Najmenej desať ľudí zahynulo v sobotu (29.6.) pri ruských raketových útokoch na juhoukrajinské mesto Vilniansk a dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny. Útoky prišli po mesiacoch, keď boli ukrajinské sily vojensky v úzadí a Moskva v uplynulých týždňoch podnikla niekoľko ofenzív. Gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov uviedol, že pri útoku na Vilniansk zahynulo šesť civilistov. Poškodený bol objekt kritickej infraštruktúry, obchod a obytné budovy.

K útoku došlo "uprostred dňa, v nepracovný deň, v centre mesta, kde ľudia oddychovali, kde neboli žiadne vojenské ciele," povedal Fedorov. Minister vnútra Ihor Klymenko vyčíslil počet obetí na sedem vrátane dvoch detí. Podľa jeho slov zranenia utrpelo osemnásť ďalších osôb vrátane štyroch detí, uvádza tlačová agentúra Reuters. Ukrajinskí predstavitelia tiež uviedli, že pri predošlých útokoch na frontové dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny zahynuli štyria ľudia.

​Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo ďalšie dve dediny         

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (30.6.) hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Moskva tvrdí, že ruské sily "oslobodili" dedinu Novooleksandrivka, ktorá leží severozápadne od Ruskom okupovaného mesta Očeretyne. Táto dedina je v súčasnosti najzápadnejším bodom Doneckej oblasti, ktorý dobyla ruská armáda.

Ruský rezort obrany dodal, že jeho sily získali v Doneckej oblasti kontrolu aj nad dedinkou Spirne, ktorá leží pri hraniciach s Luhanskou oblasťou. Tvrdenia Moskvy nebolo možné nezávisle overiť. Ruskej armáde sa po niekoľkých mesiacoch patovej situácie na frontovej línii podarilo v priebehu tohto roka dobyť viacero dedín na východe Ukrajiny, kde ukrajinské sily zápasia s nedostatkom munície aj vojakov.

​ Rusko oznámilo zostrelenie 36 ukrajinských dronov         

Ruské sily zlikvidovali v pohraničnej oblasti viac ako tri desiatky ukrajinských bezpilotných lietadiel. Informovalo o tom v nedeľu (30.6.) ministerstvo obrany v Moskve. "Systémy protivzdušnej obrany v službe zničili pätnásť bezpilotných lietadiel nad Kurskou oblasťou, deväť bezpilotných lietadiel nad Lipeckou oblasťou, po štyri nad Voronežskou oblasťou a Brianskou oblasťou a po dve nad Oriolskou oblasťou a Belgorodskou oblasťou," uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti Telegram. Prípadné obete neboli hlásené.

Ruskí predstavitelia často nezverejňujú celý rozsah škôd spôsobených podobnými ukrajinskými útokmi. Kyjev tieto informácie nekomentoval, ale v minulosti uviedol, že útokmi na ruskú armádu, dopravu a energetickú infraštruktúru reaguje na útoky Moskvy na svojom území od začiatku ruskej invázie do Ukrajiny vo februári 2022.

​Zelenskyj opäť žiadal spojencov o dodanie systémov protivzdušnej obrany         

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (30.6.) uviedol, že Rusko za uplynulý týždeň zhodilo na Ukrajinu osemsto bômb. V tejto súvislosti znovu požiadal západných spojencov o posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany. "Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany. Potrebujeme väčšiu pomoc od našich partnerov," povedal Zelenskyj. Ukrajinská armáda podľa neho potrebuje prostriedky na zostrelenie ruských bombardérov.

Ukrajinský prezident zároveň zverejnil zábery zo spúšte a požiarov po útokoch v Chersonskej, Dnepropetrovskej, Odeskej a Záporožskej oblasti. Agentúra DPA pripomenula, že sedem ľudí zahynulo v sobotu (29.6.) pri ruskom raketovom útoku v meste Vilniansk v Záporožskej oblasti. Zranenia utrpelo viac ako štyridsať osôb. Kyjev viackrát žiadal svojich spojencov o viac systémov protivzdušnej obrany Patriot, ktoré by poskytli lepšiu ochranu pre ukrajinské mestá.         

Súvisiace články

Najčítanejšie správy