Polojasno
24°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Prvé kolo parlamentných volieb vo Francúzsku prehral Macron
Zdielať na

Prvé kolo parlamentných volieb vo Francúzsku prehral Macron

PARÍŽ / Víťazstvo krajnej pravice a poníženie prezidenta Emanuela Macrona. Tak označujú francúzske i svetové médiá výsledky prvého kola parlamentných volieb vo Francúzsku. Večer po oznámení výsledkov sa v Paríži i ďalších mestách okamžite konali oslavné pochody i demonštrácie proti možnej vláde víťaznej strany Národné združenie.

Krajne pravicová strana Národné združenie získala v prvom kole parlamentných volieb vo Francúzsku 33 % a stala sa tak absolútnym víťazom. Strana má nového lídra, 28-ročného Jordana Barella, ktorého ocenila aj ďalšia osobnosť tejto strany Marine Le Pen. "Moji drahí krajania, demokracia prehovorila. Francúzi vybrali Národné združenie a jej spojencov na vrchol a prakticky vymazali Macronov blok," povedala Marine Le Pen. 

Francúzi vyšli do ulíc

O Macronovej porážke píšu aj francúzske či svetové médiá. Jeho tábor získal len 20 % hlasov. Prezident pritom sám po eurovoľbách, kde sa Francúzi tiež priklonili ku krajnej pravici, prekvapivo rozpustil parlament a vypísal predčasné voľby. Francúzski komentátori nazývajú toto rozhodnutie katastrofou a vyzývajú, aby sa ľudia zmobilizovali a nedpoustili vládu politických extrémistov. Tohto scenára sa obáva aj veľa najmä mladých Francúzov. "Tieto výsledky vo mne vzbudzujú strach a zlú predtuchu. Hovorím si, že sa musíme zmobilizovať a začať hneď zajtra, pretože toto je naozaj vážna situácia," povedal Jeroen Atputharajah, študent práva v Sorbone.

Okamžite po vyhlásení výsledkov vyšli francúzi do ulíc. Voliči Národného zhromaždenia oslavovali víťazstvo tejto strany, ďalší držali transparenty, že nechcú takúto budúcnosť pre svoje deti. O zložení dolnej komory francúzskeho parlamentu a teda aj vlády rozhodnú Francúzi v nedeľu 7. júla.

Macron skončil tretí

Krajne pravicová strana Národné združenie (RN) a jej spojenci získali v nedeľňajšom prvom kole predčasných volieb vo Francúzsku 33,13 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sčítania hlasov zverejnených v pondelok 1. júla francúzskym ministerstvom vnútra. Informovala o tom agentúra AFP. Na druhom mieste s takmer 28 percentami hlasov skončil ľavicový Nový ľudový front (NFP). Za centristický prezidentský blok Spolu (ENS), ktorý skončil na treťom mieste, hlasovalo 20,04 percenta voličov.

Voľby sprevádzala takmer rekordná účasť - svoje právo využilo 66,71 percenta voličov. Ide o najvyššiu účasť od prvého kola parlamentných volieb v roku 1978, s výnimkou volieb v roku 1986. Celkovo bolo už v prvom kole zvolených 39 poslancov RN a jej spojencov, 32 poslancov NFP a dvaja poslanci ENS.

Prezident Emmanuel Macron a jeho spojenci v pondelok začali týždeň intenzívnej kampane pred druhým kolom volieb, ktoré bude o týždeň (7. júla), aby zabránili krajnej pravici v jej historicky prvom získaní absolútnej väčšiny. Francúzsky premiér Gabriel Attal, ktorý bude po druhom kole pravdepodobne nútený podať demisiu, varoval, že krajná pravica je teraz pred "bránami moci". RN by podľa neho v druhom kole nemala dostať "ani jeden hlas". "Máme sedem dní na to, aby sme Francúzsko ochránili pred katastrofou," zdôraznil Raphaël Glucksmann, ktorý je kľúčovou postavou ľavicového NFP.

Vstup protiimigračnej a euroskeptickej RN do vlády by bol zlomovým bodom v moderných dejinách Francúzska: Krajne pravicová strana by sa moci vo Francúzsku ujala prvýkrát od druhej svetovej vojny, keď jeho územie obsadilo nacistické Nemecko. "Nič nie je vyhraté a rozhodujúce je druhé kolo," odkázala svojim priaznivcom vodkyňa RN Marine Le Penová, ktorá sa dlhodobo snaží separovať svoju stranu od jej extrémistického predchodcu - strany Národný front (FN), ktorý viedol jej otec Jean-Marie Le Pen.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy