Skoro jasno
22°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
860. deň na Ukrajine: Ukrajina odrazila útoky Ruska na dediny v Doneckej oblasti
Zdielať na

860. deň na Ukrajine: Ukrajina odrazila útoky Ruska na dediny v Doneckej oblasti

KYJEV / Ukrajinskej armáde sa podarilo odraziť útoky na dediny v Doneckej oblasti. Moskva spočiatku tvrdila, že ich dobyla. Ruskí vojaci okrem toho opäť udreli v Kyjeve. Úlomky zo zostrelenej rakety poškodili obytný dom a spôsobili požiar na dvoch poschodiach. Zranenia utrpeli najmenej šiesti ľudia. V Charkove pri výbuchu bomby pred poštou zas zahynul jeden človek a pri útoku balistickou raketou na ukrajinské mesto Dnipro utrpeli zranenia siedmi ľudia.

Ukrajinské úrady údajne zmarili pokus o prevrat v Kyjeve

Ukrajinské úrady údajne v nedeľu 30. júna zmarili pokus o štátny prevrat. Oznámili to v pondelok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) a miestna prokuratúra. O "provokácie" sa pokúsila v Kyjeve po piatkovom Dni ústavy istá skupina, ktorá plánovala tiež obsadiť parlament a vyhlásiť "dočasnú vládu", píše TASR podľa agentúry DPA.

V súvislosti so zmareným pučom vyšetrujú štyroch mužov, pričom dvoch už vzali do väzby. Polícia zároveň pri raziách objavila zbrane a muníciu. Vyšetrovanie vedú orgány v Ivanofrankivskej oblasti na západe krajiny. Podozrivým hrozí v prípade usvedčenia maximálne desať rokov odňatia slobody. SBU skupinu označila za "aktivistov" známych svojimi protiukrajinskými činmi už od roku 2015.

Okolie vládnej štvrte v Kyjeve bolo vyhlásené za bezpečnostnú zónu s obmedzeným prístupom pre ľudí, vrátane obmedzeného práva na demonštrácie. DPA v súvislosti s incidentom pripomína, že ukrajinské úrady pravidelne ohlasujú zadržanie ruských informátorov či sympatizantov.

Moskva hlási zničenie desiatok dronov, Kyjev informuje o ranených

Ruská protivzdušná obrana v noci na pondelok 1. júla zničila 36 ukrajinských dronov nad Brjanskou, Kurzkou a Belgorodskou oblasťou, oznámilo v pondelok ruské ministerstvo obrany. Nálety si podľa neho nevyžiadali mŕtvych ani zranených. Ukrajinské úrady naopak hlásia, že v Kyjeve si úlomky ruskej rakety vyžiadali šesť zranených, ruský raketový útok na Dnipre potom podľa nich zranil sedem ľudí. Dvoch mŕtvych a 12 zranených po nedeľňajších ruských útokoch hlási šéf správy Kyjevom kontrolovanej časti východoukrajinskej Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

Ďalšie dva mŕtve a osem zranených si vyžiadalo ostreľovanie mesta Ukrajina v Doneckej oblasti, uviedol neskôr Filaškin. Obeťami ruskej paľby z raketometu Uragan sa stali dve ženy vo veku 65 a 70 rokov. Paľba tiež poškodila desať obytných domov a kancelárskych budov, spresnil. Ruská strana správy o útoku nekomentovala, poznamenala BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Na východe Ukrajiny pokračujú boje o dediny. Moskva tvrdí, že dobyla ďalšie dve

Ukrajinská armáda tvrdí, že odrazila útoky pri dedinách Novooleksandrivka a Spirne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Moskva pritom v nedeľu tvrdila, že tieto dve dediny dobyla. Front pri východoukrajinskom meste Pokrovsk, vrátane Novooleksandrivky, je naďalej miestom najzúrivejších bojov. Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad ďalšími dvoma dedinami v Charkovskej a Doneckej oblasti - Stepova Novoselivka a Novopokrovske.

Len za uplynulý deň tam Ukrajinci odrazili 42 útokov a odohralo sa dokopy 142 bitiek, uviedla dnes ukrajinská armáda podľa agentúry Reuters. Vo vojnových podmienkach však nemožno podobné tvrdenia znepriatelených strán bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Novooleksandrivka, ktorá leží severozápadne od okupovanej obce Očeretyne, teraz predstavuje najzápadnejší bod v Doneckej oblasti dobytý ruskými silami. Spirne je na severe Doneckej oblasti, neďaleko od susednej Luhanskej oblasti.

Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že ruská armáda má teraz pod kontrolou aj ďalšie dve dediny - Stepova Novoselivka je v Charkovskej oblasti, Novopokrovske v Doneckej. Jednotky zoskupenia vojsk Stred oslobodili obec Novopokrovske a jednotky vojskového zoskupenia Západ oslobodili obec Stepova Novoselivka, uviedlo ruské ministerstvo na platforme Telegram. Slovo "oslobodiť" Rusi používajú pri dobytí ďalšieho ukrajinského územia.

Ukrajinu a Rusko čaká krvavé leto s tisíckami mŕtvych a malou nádejou na zisky

Ukrajinu a Rusko pravdepodobne čaká krvavé leto s tisíckami mŕtvych, v ktorom žiadna zo strán nedosiahne veľké zisky. Ani jedna strana sa nezdá byť schopná rozhodujúceho prelomu, píše americký list The Wall Street Journal (WSJ) v dnešnej analýze situácie na bojisku. Situáciu charakterizujú statické obranné línie na približne 1100 kilometrov dlhom fronte, zatiaľ čo vojna rozpútaná Ruskom vo februári 2022 vstupuje do tretieho leta. A podobá sa podľa listu šachovej partie, v ktorej každá strana presúva svoje figúry v snahe získať výhodu bez toho, aby inde musela ustúpiť.

Ukrajinská armáda, ktorá nedávno otupila nebezpečnú ruskú ofenzívu poznačenú nedostatkom vojakov podniká protiútoky v dedinách na severovýchodnej hranici. Medzitým - 320 kilometrov na juhovýchod - sa ruské sily tlačia ku kľúčovej zásobovacej ceste, ktorá pomáha udržať ukrajinskú obranu obliehaných miest v tejto oblasti, píše WSJ.

Pre Ukrajinu, ktorej minuloročná protiofenzíva neuspela, sa úlohou dňa zdá byť použitie novododaných západných zbraní na udržanie existujúcich pozícií. Rusko zrejme bude pokračovať vo svojom drvivom prístupe a obetuje veľké množstvo vojakov pre malé zisky, mieni vysokopostavený predstaviteľ z ukrajinských bezpečnostných zložiek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy