Skoro jasno
25°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
FOTOGALÉRIA: Hurikán Beryl zosilnel na piaty najvyšší stupeň
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Hurikán Beryl zosilnel na piaty najvyšší stupeň

KARIBIK / Hurikán Beryl sa zapisuje do histórie. Zosilnel na piaty najvyšší stupeň. Vyžiadal si už aj obete a zanecháva škody po celom juhovýchodnom Karibiku. Najhoršie zatiaľ dopadli ostrovy Grenada, Svätý Vincent a Grenadíny či Barbados. A to nie je všetko. Pripravujú sa naňho napríklad aj v Mexiku.

Takúto búrku sme ešte nikdy nevideli

​Zanechal za sebou totálnu skazu. Strhol strechy z budov, vyvrátil stromy a poškodil aj elektrické vedenia. V oblasti nefungujú komunikačné linky. Hurikán Beryl už stihol aj zaplaviť časť Barbadosu a potrápil aj obyvateľov ostrova Svätý Vincent a Grenadíny. "​Beryl, nebezpečný ničivý hurikán, prišiel a už aj odišiel. Zanechal za sebou nesmiernu skazu, bolesť a utrpenie v celej našej krajine," povedal predseda vlády Svätého Vincenta a Grenadín Ralph Gonsalves.

Hurikán so svojím vyčíňaním ešte nekončí

Na jednom z tamojších ostrovov hurikán dokonca vážne poškodil alebo úplne zničil až deväťdesiat percent domov. Podľa odborníkov môžu za sformovanie silného hurikánu v takomto netypickom čase, na prelome júna a júla, klimatické zmeny. "Pozoruhodnou vecou na tejto búrke je, že zaznamenala veľmi intenzívny posun intezity z kategórie jedna do kategórie štyri za 24 hodín, čo z nej robí jeden z najpôsobivejších prípadov. Takáto silná búrka na konci júna je niečo, čo sme ešte nevideli," informoval vedec Christopher Rozoff.

Beryl so svojím vyčíňaním ešte nekončí. V súčasnosti to má namierené aj na časti najľudnatejších ostrovov v strednom Karibiku. V ohrození sú Jamajka, Kajmanské ostrovy, časť Kuby a dokonca aj mexický Jukatánsky polostrov. Domáci sa na hurikán už vo veľkom pripravujú, aj keď ešte majú niekoľko dní

Súvisiace články

Najčítanejšie správy