Skoro jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
861. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že na ukrajinskom letisku zničilo päť stíhačiek
Zdielať na

861. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že na ukrajinskom letisku zničilo päť stíhačiek

KYJEV / Ruské rakety na ukrajinskej vojenskej základni Myrhorod zničili päť aktívnych stíhačiek Suchoj SU-27 a dva ďalšie stroje poškodili. Operáciou sa pochválilo ruské ministerstvo obrany. Ukrajina priznala útok, no spôsobené škody ruská strana vraj preháňa. Na oklamanie nepriateľa totiž Ukrajinci často využívajú atrapy a makety vojenskej techniky. Akútny nedostatok mužov na bojisku ukrajinská armáda rieši mobilizovaním väzňov. Pre sľúbené podmienečné prepustenie sa do vojenskej služby prihlásilo už okolo tritisíc odsúdených.

​Rusko tvrdí, že na ukrajinskom letisku zničilo päť stíhačiek Su-27

Ruské ministerstvo obrany v utorok (2.7.) vyhlásilo, že jeho ozbrojené sily zničili päť ukrajinských stíhačiek typu Su-27 a dve ďalšie poškodili. Ruský útok sa odohral na letisku v Poltavskej oblasti. Ukrajinské stíhačky boli zničené prostredníctvom balistických rakiet Iskander-M. "Dôsledkom ruského útoku bolo zničených päť aktívnych viacúčelových stíhačiek a dve ďalšie boli poškodené," uviedlo ruské ministerstvo. Zároveň zverejnilo aj zábery z útoku, na ktorých je vidieť plamene a dym stúpajúci z letiska.

Útok na letisko potvrdil aj Kyjev. "K útoku došlo. Zaznamenali sme určité straty, avšak nie v takej miere, ako tvrdí náš nepriateľ," napísal na sociálnej sieti Facebook plukovník Jurij Ihnat z ukrajinských vzdušných síl. Ukrajinskí vojenskí blogeri zároveň tvrdia, že nad letiskom sa nachádzali aj ruské prieskumné drony, ktoré poskytli podporu raketovému útoku. Podľa Ihnata sú prieskumné drony vážnou hrozbou a Ukrajina v súčasnosti nedisponuje dostatočnými prostriedkami na ich zničenie.

​Ukrajinské vzdušné sily tvrdia, že zničili ruský muničný sklad na Kryme

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v utorok (2.7.) vyhlásil, že Ukrajina vykonala útok na muničný sklad na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove. "Opäť sa ukázalo, že ukrajinské lietadlá 'zničené' nepriateľskou propagandou úspešne pokračujú v bojových operáciách," uviedol Oleščuk. Odkazoval na skoršie tvrdenie Moskvy, že v ukrajinskej Poltavskej oblasti zničila päť ukrajinských stíhačiek. Oleščuk nešpecifikoval presné miesto ukrajinského útoku. Na Telegrame sa však objavilo video, ktoré údajne zobrazuje útok na mestečko Balaklava neďaleko Sevastopola.Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev v pondelok (1.7.)  vyhlásil, že ruské vzdušné sily zničili päť ukrajinských cieľov nad Čiernym morom a v Balaklave. Razvožajev však nehovoril o žiadnych významnejších škodách.
 

​Rusko tvrdí, že zneškodnilo jedenásť dronov vypustených ukrajinskou armádou

Ruská protivzdušná obrana v noci na utorok (2.7.) zlikvidovala jedenásť dronov, ktoré ukrajinská armáda vyslala nad územie v ruskom pohraničí a nad Krymský polostrov. Podľa ministerstva boli nad Brianskou a Belgorodskou oblasťou zostrelené po štyri drony a nad Krymom tri bezpilotné lietadlá. V Brianskej oblasti bol jeden z dronov zneškodnený nad okresom, ktorý je od hranice s Bieloruskom vzdialený len asi šesťdesiat kilometrov. Správy o obetiach, zranených alebo materiálnych škodách nateraz nie sú k dispozícii, doplnila britská stanica BBC.

​Moskva v neprítomnosti uväznila obľúbeného ukrajinského moderátora

Ruský vojenský súd v pondelok (1.7.)  v neprítomnosti odsúdil populárneho ukrajinského blogera a novinára Dmytra Gordona z platformy YouTube za verejné výzvy na zabitie ruského prezidenta Vladimira Putina.  Vojenský súd v Moskve ho odsúdil na štrnásť rokov odňatia slobody, uviedli tamojšie médiá. Rusko od začiatku plnej vojenskej ofenzívy na Ukrajine v rámci represií odsudzuje svojich odporcov v neprítomnosti. Gordon je na Ukrajine známou osobnosťou, ktorú na sociálnych sieťach sledujú milióny ľudí. Gordon sa v prieskume z augusta 2023 umiestnil na siedmom mieste medzi najsledovanejšími ukrajinskými "expertmi" komentujúcimi udalosti na YouTube. Začínal ako novinár, založil ruskojazyčný týždenník "Gordonov bulvár" a viedol televíznu reláciu "Gordonovi hostia", tiež v ruštine. Potom zriadil online spravodajský web. Gordon často vystupoval ako komentátor v ruských televíznych talk show. V roku 2019 v relácii "60 minút" Olgy Skabejevovej povedal, že "Putina by som nazval jediným slovom - zločinec".
        

Najčítanejšie správy