Jasno
22°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Supervolebný rok pokračuje. V Británii sa začali parlamentné voľby
Zdielať na

Supervolebný rok pokračuje. V Británii sa začali parlamentné voľby

LONDÝN / Supervolebný rok pokračuje už v štvrtok 4. júla. Tentokrát k urnám pristupujú obyvatelia Veľkej Británie. V predčasných voľbách rozhodnú o novom zložení Dolnej snemovne britského parlamentu.

​Na mieste je aj reportér TV JOJ Jakub Prok:

​Analytici predpovedajú úspech labouristov

Predvolebná kampaň na britských ostrovoch pokračovala aj v stredu (3.7.). Britský premiér Rishi Sunak robil všetko preto, aby zabránil dramatickým predpovediam analytikov, či stávkových kancelárií, ktoré upozorňovali na to, že si vyhlásením volieb v tomto termíne strelil do nohy. "Labouristi môžu podľa trendov, ktoré pozorujeme, získať najväčší počet kresiel v histórii," uviedol Lee Phelps, hovorca stávkovej spoločnosti.

Britský premiér už avizoval, že je pripravený prevziať plnú zodpovednosť za výsledok volieb. Na poslednú chvíľu mu prišiel prekvapivo na pomoc aj jeho predchodca Boris Johnson. Voličov vyzýval, aby nedovolili labouristom zničiť to, čo sa vraj konzervatívcom podarilo vytvoriť. "Dotiahli sme do konca Brexit. Obnovili sme demokraciu. Všetci si určite ešte spomínate, aké to bolo náročné. Aj vďaka tomu sme neskôr dokázali schváliť vakcíny proti Covidu a spustiť očkovanie oveľa rýchlejšie, ako ostatní," povedal bývalý britský premiér Boris Johnson. 

Na kreslo sa chce dostať aj kontroverzný Nigel Farage

Až do konca tvrdo pracovali aj lídri súčasnej opozície, ktorí cítia veľkú šancu na víťazstvo. Šéf liberálnych demokratov sadol aj do traktora, ktorý zdobil nápis "odvážnemu šťastie praje." "Som rád, že okrem tej zábavy sme do kampane priniesli aj dôležité témy, ako je debata o opatrovateľoch. Aj vďaka nim by sme mohli zachrániť náš zdravotnícky systém," skonštatoval líder liberálnych demokratov Ed Davey. 

Na kreslo poslanca si pritom brúsia zuby aj ďalší - vrátane známeho euroskeptika a stúpenca Brexitu Nigela Faragea, ktorý bol v minulosti dlhoročným europoslancom. "Ono to nezáleží na mne, ale na voličoch. Verím, že to zvládnem, ale nikdy neviete, čo sa stane," priznal Farage. Brány volebných miestností sa otvoria vo štvrtok 4. júla s úderom siedmej hodny ráno miestneho času. Otvorené zostanú až do desiatej večer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy