Polojasno
28°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
863. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti zahynuli dvaja ľudia
Zdielať na

863. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti zahynuli dvaja ľudia

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko tvrdí, že pri útoku na leteckú základňu v strednej časti Ukrajiny zničilo stíhačku MiG-29. Minimálne dvaja ľudia zahynuli pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny a jedna ďalšia osoba utrpela zranenia.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že pri útoku na leteckú základňu v strednej časti Ukrajiny zničilo stíhačku MiG-29. Stíhačka, ako aj ukrajinské vojenské vybavenie a armádne vozidlá boli podľa vyhlásenia rezortu zničené na základni v Dolginceve v Dnepropetrovskej oblasti, ktorú zasiahla balistická strela Iskander. Zábery z útoku zverejnilo ministerstvo na platforme Telegram.

Rusko ešte v utorok (2. 7.) informovalo, že zničilo päť ukrajinských stíhačiek typu Su-27 a dve ďalšie poškodilo. K tomuto útoku došlo na letisku v ukrajinskej Poltavskej oblasti, teda asi 150 kilometrov na západ od ruských hraníc. Kyjev momentálne čaká na sľúbené dodávky stíhačiek F-16 od svojich západných spojencov. Rozmiestnené následne budú na základniach, ktorých ochrana je pre Ukrajinu aj jej spojencov kľúčová.

Pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti zahynuli dvaja ľudia

Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny a jedna ďalšia osoba utrpela zranenia. Oznámil to vo štvrtok (4. 7.) miestny gubernátor Ivan Fedorov. "Muž a žena zomreli v dôsledku nepriateľského ostreľovania," uviedol Fedorov na platforme Telegrame s tým, že jeden ďalší muž pri útoku utrpel zranenia. Gubernátor dodal, Rusko vykonalo za posledných 24 hodín 391 útokov na desať ukrajinských obcí.

Rusko ešte v stredu (3. 7.) obvinilo Ukrajinu z toho, že vyslala smerom k Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) tri kamikadze drony, pri útoku ktorých utrpeli zranenia ôsmi pracovníci elektrárne a boli prerušené dodávky elektrickej energie do neďalekého mesta Enerhodar. Predvlani nezákonne anektovalo Záporožskú, ale aj Luhanskú, Doneckú a Chersonskú oblasť, hoci tieto ukrajinské územia stále nemá plne pod kontrolou.

Ukrajina potvrdila ústup z časti strategického mesta Časiv Jar

Ukrajinské jednotky sa stiahli z časti strategického mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok hovorca ukrajinskej armády Nazar Vološyn. Pád tohto malého mesta ležiaceho na vyvýšenine by podľa AFP mohol urýchliť postup Ruska smerom k veľkým civilným centrám v Doneckej oblasti.

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily prevzali kontrolu nad štvrťou Novyj, ktorá leží západne od umelo vybudovaného Kanála Severný Donec – Donbas prechádzajúceho východnou časťou mesta. "Po prieniku nepriateľa do štvrte ležiacej na kanáli bolo jej udržiavanie nepraktické, pretože by to ohrozovalo životy a zdravie našich vojakov, keďže pozície našich obrancov boli zničené," povedal Vološyn v štátnej televízii. "Velenie sa rozhodlo stiahnuť na lepšie chránené a pripravené pozície, ale ani tam nepriateľ svoje aktívne bojové operácie nezastavil," dodal.

V strategicky významom Časiv Jare žilo pred vojnou približne 12-tisíc ľudí. Mesto leží v blízkosti väčších miest Kosťantynivka a Kramatorsk, ktoré sú tiež dôležitými vojenskými centrami v Doneckej oblasti nezákonne anektovanej Ruskom.

Putin sa v Astane vyjadril k prímeriu na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (4. 7.) povedal, že Rusko nevyhlási na Ukrajine prímerie, kým Kyjev nepodnikne kroky, ktoré sú "nezvratné" a prijateľné pre Moskvu. Na summite hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej Astane takisto vyjadril pripravenosť vyrábať nové rakety.

Ruský prezident v júni povedal, že Rusko zastaví paľbu a začne mierové rokovania v prípade, ak sa Ukrajina vzdá svojich ambícií vstúpiť do NATO a stiahne svojich vojakov zo štyroch ukrajinských oblastí, na ktoré si Moskva nárokuje. Kyjev však tieto požiadavky odmietol a uviedol, že ich prijatie by znamenalo kapituláciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy