Skoro jasno
18°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Labouristická strana zvíťazila vo voľbách v Spojenom kráľovstve
Zdielať na

Labouristická strana zvíťazila vo voľbách v Spojenom kráľovstve

LONDÝN / Britská opozičná Labouristická strana drvivo vyhrala štvrtkové parlamentné voľby a po 14 rokoch vystrieda vo vláde konzervatívcov. Tí žne frustráciu Britov zo stavu krajiny a utrpeli najhoršiu porážku v dejinách strany, zatiaľ čo labouristi obsadia v dolnej komore parlamentu vyše 400 zo 650 kresiel. Sčítanie hlasov stále pokračuje, konzervatívny premiér Rishi Sunak však už zablahoželal lídrovi labouristov Keirovi Starmerovi, ktorý sa dnes stane novým premiérom.

Starmer vo víťaznom prejave v centrálnom Londýne uviedol, že "zmena sa začína teraz" a že na Británii znova svieti nádej. "Takýto mandát prichádza s veľkou zodpovednosťou," povedal 61-ročný niekdajší prokurátor. Uznal pritom dezilúziu v britskej spoločnosti a vyhlásil, že obnovovanie ich dôvery v politiku je "bitka, ktorá definuje našu dobu".

Premiér Sunak krátko predtým uznal víťazstvo labouristov, vyjadril sklamanie nad prehrou konzervatívcov a povedal, že telefonicky pogratuloval svojmu nástupcovi. "Dnes dôjde k odovzdaniu moci pokojným a usporiadaným spôsobom, s dobrou vôľou na všetkých stranách," vyhlásil po obhájení mandátu v severoanglickom obvode Richmond a Northallerton. "Je toho veľa, z čoho sa musíme poučiť a nad čím sa zamyslieť, a beriem na seba zodpovednosť za prehru.. 2000. Je mi to ľúto," dodal.

Labouristi vo svojom programe sľúbili voličom obnoviť ekonomický rast, z ktorého budú mať prospech aj chudobnejšie vrstvy obyvateľov. Dôležitým bodom je pre nich reforma systému pracovnej migrácie, ktorý umožňuje ľahko získavať pracovné víza cudzincom spĺňajúcim požiadavky zamestnávateľov. Starmerova strana chce obmedziť počet prisťahovalcov prichádzajúcich za pracovnými stimulmi napríklad zo zdravotníctva či stavebníctva a viac investovať do rekvalifikácií Britov, aby sami zaplnili voľné miesta.

Počtom kresiel vyrovnali rekord z roku 1997

V novozvolenej Dolnej snemovni budú mať labouristi najmenej 410 kresiel, čím prakticky vyrovnajú rekord expremiéra Tonyho Blaira z roku 1997. Takmer kompletné výsledky však ukazujú, že za stredoľavú stranu hlasovala len zhruba tretina všetkých účastníkov volieb, teda podobný podiel, ako pred piatimi rokmi, keď naopak labouristi drvivo prehrali. Veľké rozdiely medzi podielom hlasov a mandátov sú dôsledkom britského volebného systému, kde sa mandáty udeľujú v jednotlivých obvodoch najsilnejším kandidátom bez toho, aby museli mať väčšinu hlasov.

Už pred dokončením sčítania hlasov bolo jasné, že konzervatívci utrpia najhoršiu porážku v dejinách so ziskom menej ako 130 mandátov. Doteraz bolo ich minimom 165 z už spomínaného roku 1997. V tábore dlhoročnej vládnej strany teraz začína boj o post nového lídra strany, ktorý rozhodne o jej ďalšom smerovaní.

Svoj najlepší výsledok naopak zažívajú Liberálni demokrati, ktorí získali najmenej 70 kresiel, zatiaľ čo v minulých voľbách to bolo iba 11. Do parlamentu zároveň mieri jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage, ktorému sa na ôsmy pokus podarilo získať poslanecký mandát. Jeho nacionalistická strana Reforiem UK podľa neúplných výsledkov získala štyri kreslá a takmer 15 percent hlasov. Vo svojom londýnskom obvode zvíťazil tiež bývalý šéf labouristov Jeremy Corbyn, ktorý kandidoval ako nezávislý.

Rozhovor pre JOJ 24 s Petrom Mikitičom o voľbách vo Veľkej Británii si môžete pozrieť tu:

Sunak sa stretol s kráľom a podal demisiu

Britský premiér Rishi Sunak sa v reakcii na výsledok parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila Labouristická strana, stretol s kráľom Karolom III. a odovzdal mu svoju demisiu. Sunak sa zároveň ospravedlnil verejnosti. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a britskej spravodajskej stanice BBC.

Buckinghamský palác potvrdil, že kráľ Sunakovu demisiu prijal. "Dal som do tejto práce všetko, ale vyslali ste jasný signál, že vláda Spojeného kráľovstva sa musí zmeniť a váš úsudok je jediný, na ktorom záleží," povedal Sunak v príhovore k voličom pred sídlom britského premiéra na londýnskej Downing Street. "Počul som váš hnev, vaše sklamanie a preberám zodpovednosť za túto prehru. Všetkým konzervatívnym kandidátom a účastníkom kampane, ktorí neúnavne pracovali, ale bez úspechu - je mi ľúto, že sme nemohli dosiahnuť to, čo si vaše úsilie zaslúžilo," dodal.

Rozhovor pre JOJ 24 s politológom z Univerzity Mateja Bela Branislavom Kováčikom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy