Skoro jasno
20°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
EÚ uvalila dočasné vyrovnávacie clá na dovoz elektromobilov na batérie z Číny
Zdielať na

EÚ uvalila dočasné vyrovnávacie clá na dovoz elektromobilov na batérie z Číny

BRUSEL / Do platnosti vstupujú dočasné vyrovnávacie clá, uvalené Európskou úniou na dovoz elektrických áut z Číny. Potvrdili to zástupcovia Európskej komisie. Oproti pôvodným plánom ich komisia mierne znížila. Cieľom tohto opatrenia je podľa predsedníčky Európskej komisie zabrániť dovozu lacných elektromobilov, ktorých cenu ovplyvnili čínske štátne dotácie. Dočasné clá boli prijaté na štyri mesiace. Európska komisia zároveň potvrdila, že v poslednom období došlo k intenzívnejšej komunikácii s čínskou vládou.

Európska komisia vo štvrtok (4. 7.) uvalila dočasné vyrovnávacie clá na dovoz elektrických vozidiel na batérie z Číny. Komisia oznámila, že na základe vyšetrovania dospela k záveru, že hodnotový reťazec batériových elektromobilov v Číne využíva nespravodlivé subvencovanie, ktoré spôsobuje výrobcom rovnakých vozidiel v EÚ hrozbu hospodárskych škôd.

Kompatibilné riešenie

Vyšetrovanie preskúmalo aj pravdepodobné dôsledky a vplyv týchto opatrení na dovozcov, používateľov a spotrebiteľov týchto typov vozidiel v . Podľa komisie sa v posledných týždňoch zintenzívnili konzultácie s čínskou vládou, najmä po výmene názorov medzi výkonným podpredsedom EK Valdisom Dombrovskisom a čínskym ministrom obchodu Wangom Wentaom.

Kontakty medzi oboma stranami pokračujú na technickej úrovni s cieľom dosiahnuť riešenie kompatibilné so Svetovou obchodnou organizáciou (WTO), ktoré primerane rieši obavy prednesené EÚ.

Platia pre troch výrobcov

Jednotlivé clá, ktoré sa uplatňujú na troch čínskych výrobcov zaradených do vzorky, sú: BYD: 17,4 %, Geely: 19,9 % a SAIC: 37,6 %. Ostatní výrobcovia elektromobilov v Číne, ktorí spolupracovali pri vyšetrovaní, ale neboli zaradení do skúmanej vzorky, podliehajú 20,8 % váženému priemernému clu. Clo pre ostatné nespolupracujúce spoločnosti je vo výške 37,6 %.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy