Jasno
28°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Orbán pricestoval do Moskvy, stretne sa s Putinom
Zdielať na

Orbán pricestoval do Moskvy, stretne sa s Putinom

MOSKVA / Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok 5. júla pricestoval do Moskvy na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Oznámil to Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje agentúra Reuters s odvolaním na ruské a maďarské médiá.

Maďarský premiér prišiel do Ruska v rámci "mierovej misie", povedal Havasi. Orbán je všeobecne považovaný za Putinovho najbližšieho partnera v Európskej únii, napísala agentúra AP. Maďarsko prevzalo 1. júla od Belgicka rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v piatok uviedol, že návšteva Orbána v Moskve má bilaterálny charakter a maďarský premiér na ňu nedostal žiadny mandát Európskej únie. Orbán začiatkom tohto týždňa navštívil Kyjev, kde vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil prímerie s cieľom urýchliť ukončenie vojny s Ruskom.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o "nuansách" mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Putin, ktorý prijal Orbána v Kremli, uviedol, že si chce vypočuť postoj maďarského premiéra k situácii na Ukrajine a získať informácie o názoroch ostatných európskych lídrov. "Dúfam, že budeme mať príležitosť vymeniť si názory na budovanie bilaterálnych vzťahov v tejto zložitej situácii a, samozrejme, hovoriť o perspektívach vývoja najväčšej európskej krízy, mám na mysli Ukrajinu," dodal ruský prezident. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy