Skoro jasno
31°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Karol III. vymenoval Keira Starmera za nového premiéra
Zdielať na

Karol III. vymenoval Keira Starmera za nového premiéra

LONDÝN / Británia má deň po parlamentných voľbách nového premiéra. Stal sa ním líder Labouristickej strany Keir Starmer, keď ho v piatok 5. júla prijal britský kráľ Karol III. a vyzval ho na zostavenie novej vlády, uvádzajú britské médiá. Starmer doviedol labouristov k zisku obrovskej parlamentnej väčšiny, stredoľavá strana sa tak vracia k moci po 14 rokoch vlády pravicových konzervatívcov.

Britský panovník na konci dopoludnia prijal demisiu doterajšieho premiéra Rishiho Sunaka a následne sa v Buckinghamskom paláci zišiel so Starmerom. Labouristický líder potom zamieril do neďalekého premiérskeho sídla v Downing Street, aby prvýkrát ako predseda vlády prehovoril k občanom.

Viacerí európski lídri zagratulovali Starmerovi k víťazstvu vo voľbách

Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok zagratuloval novému britskému premiérovi Keirovi Starmerovi a jeho Labouristickej strane k víťazstvu v parlamentných voľbách. Ku gratuláciám sa pridali aj lídri ďalších európskych krajín vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, talianskej premiérky Giorgie Meloniovej či španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, píše TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters. "Keira Starmera poznám osobne... Bude veľmi dobrým a úspešným premiérom. Som o tom presvedčený," povedal Scholz.

K volebnému úspechu Labouristickej strany zagratulovala Starmerovi aj talianska premiérka, ktorá zároveň poďakovala britskému expremiérovi Rishimu Sunakovi za roky intenzívnej spolupráce. "Vzťahy medzi Talianskom a Spojeným kráľovstvom sú vynikajúce a som si istá, že ich budeme aj naďalej rozvíjať," uviedla Meloniová.

Sánchez privítal "historické víťazstvo" labouristov vo voľbách v Británii. "Gratulujem Keirovi Starmerovi, novému premiérovi Spojené kráľovstva... Španielsko a Spojené kráľovstvo sú priatelia, partneri a spojenci," napísal v príspevku na sociálnej sieti X. Novému britskému premiérovi zagratuloval k víťazstvu aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Budeme pokračovať v začatej práci so Spojeným kráľovstvom v oblasti našej bilaterálnej spolupráce, mieru a bezpečnosti v Európe, klímy a umelej inteligencie," uviedol.        

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zablahoželal Labouristickej strane k úspechu vo voľbách. "Ukrajina a Spojené kráľovstvo boli a naďalej budú spoľahlivými spojencami v ťažkých časoch. Budeme naďalej brániť a presadzovať naše spoločné hodnoty života, slobody a medzinárodného poriadku založeného na pravidlách," napísal na sociálnej sieti. Zároveň poďakoval expremiérovi Rishimu Sunakovi za vytrvalú podporu, na ktorú Ukrajina nikdy nezabudne.

Starmerovi zagratulovali aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy