Jasno
29°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
864. deň na Ukrajine: Útoky prinútili ruskú flotilu k presunu vojnových lodí z Krymu
Zdielať na

864. deň na Ukrajine: Útoky prinútili ruskú flotilu k presunu vojnových lodí z Krymu

Zdroj: TASR

KYJEV / Jedno dieťa zahynulo a päť ľudí utrpelo zranenia pri útoku bezpilotného lietadla na Krasnodarskú oblasť na juhozápade Ruska. V piatok (5. 7.) to uviedol miestny guvernér. Nemecko potvrdilo, že najnovší systém protivzdušnej obrany Patriot pre Kyjev je už na Ukrajine. Ukrajinské útoky prinútili ruskú Čiernomorskú flotilu k presunu takmer všetkých jej bojaschopných vojnových lodí z okupovaného polostrova Krym na iné miesta a Sevastopoľ sa ako hlavná základňa flotily stáva neefektívnou.

"Šesťročné dievča zomrelo na následky zranení v nemocnici po útoku bezpilotného lietadla v Primorsko-Achtarsku," povedal gubernátor kraja Veniamin Kondratiev v aplikácii Telegram. Ďalších päť ľudí vrátane dieťaťa hospitalizovali, dodal. Pri útoku bol poškodený trojposchodový bytový dom a obyvatelia boli evakuovaní. "Kyjevský režim podnikol nový pokus zaútočiť dronmi na civilné miesta na území regiónu," dodal, pričom ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili "niekoľko dronov." Zasiahnutá bola aj miestna elektráreň.

Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky na ruské územie, pričom sa zamerala na energetické zdroje, ktoré zásobujú ruskú armádu, ako aj mestá a dediny v blízkosti hraníc.

​Tretí systém protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka je už na Ukrajine

Nemecko v piatok (5. 7.) potvrdilo, že najnovší systém protivzdušnej obrany Patriot pre Kyjev je už na Ukrajine. "Tretí systém protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka už dorazil na Ukrajinu," napísal nemecký veľvyslanec na Ukrajine Martin Jaeger na sociálnej sieti X. Berlín oznámil dodávku systému pre Kyjev v apríli. Ukrajina dlhodobo naliehavo žiada západných podporovateľov, aby jej vyslali viac munície a protivzdušnej obrany, aby sa dokázala brániť voči ruskej agresii. Americké systémy Patriot sú schopné zostreliť ruské hypersonické rakety.

Ukrajinské útoky prinútili Rusko presunúť z Krymu takmer všetky lode

Ukrajinské útoky prinútili ruskú Čiernomorskú flotilu k presunu takmer všetkých jej bojaschopných vojnových lodí z okupovaného polostrova Krym na iné miesta a Sevastopoľ sa ako hlavná základňa flotily stáva neefektívnou. Agentúre Reuters to povedal veliteľ ukrajinského námorníctva Oleksij Nejužnpapa. Moskva Ukrajinský Krym anektovala v roku 2014. Čiernomorská flotila má hlavné veliteľstvo v Sevastopole, ktorý je často terčom ukrajinských útokov. Krym je dôležitým logistickým uzlom pre ruskú armádu.

Ukrajinské vzdušné údery a útoky bezposádkových námorných plavidiel spôsobili podľa Nejužnpapu ruskej námornej základni v Sevastopole ťažké škody. "Takmer všetky hlavné bojaschopné vojnové lode nepriateľ presunul z hlavnej základne Čiernomorskej flotily a držia ich v Novorossijsku, niektoré sú v Azovskom mori," uviedol viceadmirál. Novorossijsk je hlavný ruský prístav pri Čiernom mori a zároveň námorná základňa. Taktiež on je podľa dostupných správ v poslednom čase terčom ukrajinských úderov.

Základňa v Novorossijsku pritom podľa ukrajinského veliteľa chýba rozsiahle zázemie, aké poskytuje Sevastopol, ktorý Rusko využívalo okrem iného ako skladisko pre svoje riadené strely, ktoré ruské vojnové lode odpaľujú na Ukrajinu. "Rozumiem tomu tak, že sa teraz v Novorossijsku snaží tento problém vyriešiť," povedal a označil to za "hlavný problém" flotily. Ruské ministerstvo obrany podľa Reuters na otázku ohľadom Nejupapových vyjadrení nereagovalo.

​Ukrajinskej armáde sa podarilo zasadiť ruským inváznym silám v Čiernom mori rad citeľných úderov, poznamenal. Ukrajinské námorníctvo pritom nedisponuje vlastnou flotilou lodí ani veľkými vojenskými plavidlami. K útokom na ruské vojenské ciele na Kryme používa strely Storm Shadow alebo ATACMS a na ruskej vojnovej lodi útočí bezpilotnými plavidlami napěchovanými výbušninami.

Ukrajinci podľa Nejužnpapu zničili či poškodili 27 ruských vojenských lodí, pričom päť z nich zlikvidovali námorné míny, ktoré Ukrajina pomocou námorných dronov umiestnila pri Sevastopoľskom zálive.

Putin po Rokovaní s Orbánom povedal, že prebrali možnosti urovnania vojny na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin podľa svojho vyjadrenia rokoval v piatok (5. 7.) v Moskve s maďarským premiérom Orbánom o možnostiach urovnania vojny na Ukrajine a o prípadných základoch budúcej bezpečnostnej architektúry v Európe. Šéf maďarskej vlády Orbán podľa agentúry Reuters označil najbližších šesť mesiacov ako mierovú misiu. Maďarsko od pondelka na pol roka predsedá Rade EÚ. Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell zdôraznil, že Orbánova cesta do Moskvy je bilaterálna návšteva bez poverenia EÚ.

​Putin ďalej povedal, že Orbánovu návštevu vníma ako snahu obnoviť dialóg Moskvy so Západom. Zároveň podľa Reuters zopakoval, že kľúčom k vyriešeniu konfliktu, ktorý Rusko vyvolalo vo februári 2022 svojím vpádom na Ukrajinu, zostávajú ruské návrhy. Tvrdil ďalej, že Kyjev nie je ochotný vojnu zastaviť. Ako podmienky pre rozhovory s Kyjevom šéf Kremľa minulý mesiac označil stiahnutie ukrajinských vojakov z východu a juhu Ukrajiny, sľub Kyjeva, že nevstúpi do NATO, zrušenie sankcií voči Rusku a neutrálny, bezjadrový status pre Ukrajinu. Kyjev požiadavky odmietol.

Orbán tento týždeň prvýkrát od začiatku ruskej invázie podnikol cestu do Kyjeva. Vyzval tam na uzavretie prímeria, ktoré by mohlo urýchliť začatie mierových rozhovorov. Cestu do Moskvy označil za "druhú zastávku" mierovej misie. Po stretnutí s Putinom uviedol, že vníma polročné predsedníctvo Maďarska v EÚ ako mierovú misiu. "Na ukončenie vojny treba veľa krokov, ale my sme urobili ten prvý na obnovenie dialógu," povedal Orbán.

Kyjev sa od Orbánovej návštevy v Moskve dištancoval. Maďarsko cestu Orbána do Moskvy s Ukrajinou nekoordinovalo, uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničia. Kyjev zároveň vyzval všetky krajiny, aby dodržiavali zásadu, ktorá vylučuje dohody o Ukrajine bez Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy