Zatiahnuté
10°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Jadran je naše more: Slováci skupujú nehnuteľnosti v Chorvátsku
Zdielať na

Jadran je naše more: Slováci skupujú nehnuteľnosti v Chorvátsku

CHORVÁTSKO / Domček na pobreží s výhľadom na more, iba niekoľko hodín autom od rodnej krajiny. Dlhé roky to bol iba sen mnohých Slovákov, no čoraz väčšiemu počtu sa ho darí meniť na skutočnosť. Najmä v Chorvátsku výrazne pribúdajú nehnuteľnosti so slovenskými majiteľmi. Aj preto stále viac platí, že Jadran je aj naše more.

Apartmány, byty či rodinné domy. Čím bližšie pri mori sú, tým je o ne väčší. Ich hodnota každým rokom rastie a kúpiť si ich nemôže dovoliť každý. "Oplatí sa tým, ktorí už majú niečo nasporené, majú zabezpečené bývanie na Slovensku a nežijú, ako sa hovorí, z ruky do úst," konštatoval konateľ Kami profit Milín Kaňuščák. Rozhodovanie, či kúpiť alebo nie, ovplyvňuje aj vzdialenosť a lokalita, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza.

"Stredné generačné pásmo Slovákov na svoj dôchodok chce pokoj a prostredie, ktoré je dosiahnuteľné za pol dňa alebo deň cesty autom," uviedol majiteľ cestovnej kancelárie Stanko Delič. "Chorvátsko je diamant Európy, je krásne a nie je to lokálpatriotizmus. Máme tu vyše tisíc ostrovov, čisté teplé more a plodiny, ktoré rastú pod chorvátskym slnkom, sú zdravé," vymenoval benefity obchodný a ekonomický konzultant Darko Radišić.

Platí, že čím ďalej od mora, tým sú ceny nižšie a v niektorých prípadoch môžu byť dokonca výhodnejšie ako u nás doma v Bratislave. Kým v prvom rade pri mori môže stáť meter štvorcový aj viac ako 7 tisíc eur, o 500 metrov ďalej je cena to už je približne 3 tisíc. "Ešte stále sa dajú kúpiť nehnuteľnosti, ktoré nebudú drahé, sú vzdialené od pláží, ale majú krásne výhľady," reagoval Delič. Najmä pri mori rastú apartmánové domy ako huby po daždi a medzi ich majiteľmi pribúda stále viac Slovákov. "Najlepšie je spojiť príjemné s užitočným, takže spojiť dovolenkovú destináciu s potenciálnym príjmom z prenájmu," vysvetlil konateľ Kaňuščák. "Posledné roky všetci Slováci, ktorí kupujú nehnuteľnosti, si užívajú Chorvátsko na jeseň a na jar. V letných mesiacoch ich prenajímajú a niektorí tu trávia aj zimu a dokonca sú tu ako digitálni nomádi cez celý rok," objasnil Delič. More bude určite lákadlo pre stále viac Stredoeurópanov, ktorým vyhovuje pokojnejší životný štýl, kultúra i takmer zanedbateľná jazyková bariéra. Slovenčinu tak bude na Jadrane stále viac počuť nielen v lete, ale určite po celý rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy