Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Operný režisér Mykola Tretiak odišiel brániť svoju vlasť na Ukrajinu. TV JOJ sa s ním po 2 rokoch podarilo spojiť
Zdielať na

Operný režisér Mykola Tretiak odišiel brániť svoju vlasť na Ukrajinu. TV JOJ sa s ním po 2 rokoch podarilo spojiť

KYJEV / Odkedy sa hneď po napadnutí Ukrajiny vrátil do vlasti, aby ju šiel aktívne brániť, mali sme o ňom len málo informácií. Z niekoľkých krátkych telefonátov. Operný režisér Mykola Tretiak absolvoval vojenský výcvik, bol v Buči, kde pomáhal pri odkrývaní masových hrobov, rozvážal ako dobrovoľník pomoc vojakom i ľuďom v rôznych kútoch brániacej sa krajiny. Aktuálne síce pracuje vo svojej milovanej Národnej opere v Kyjeve, ale každý deň čaká, že dostane povolávací rozkaz, aby nastúpil na front so zbraňou v ruke.

​Čo mu povedali na jeho špecializáciu?

Ja som ostreľovač, chcel som ísť bojovať hneď, ale povedali mi, prepáčte, vzhľadom na váš vek, zatiaľ vás napriek vašej špecializácii, nevieme využiť.

Mykola sa tak mohol opäť venovať tomu čo miluje - hudbe

Časť z mojich kolegov odišla do zahraničia, iní na front a niektorí, žiaľ aj zahynuli. Je nás menej a aj vzhľadom na situáciu na Ukrajine, premiéry opier sa nechystajú. Hráme to, čo sme hrali v minulosti. Práce je veľa. Nie je to tak dávno, čo som v podstate dva mesiace nevyšiel z divadla.

Chodia ľudia na operu či divadelné predstavenia?

Ľudia potrebujú zabudnúť aspoň na chvíľu na to, čo sa tu deje. Možno vás prekvapím, ale aj na tých najhorúcejších miestach, kde sa najviac bojuje, ako Odesa či Charkov, divadlá pracujú. Tu v Kyjeve aj preto, že sa vyzbierajú peniaze na pomoc vojakom. Bývam na najvyššom poschodí a tak to vidím, a dobre že ich vidím tie drony. Lebo počuť ten zvuk je oveľa strašnejšie. A tak vidím, že letí tam, mieri tým smerom, či ide z tejto strany.

Oľutoval svoj návrat domov?

Svoj návrat domov neoľutoval ani na chvíľu. Vojna ho zastihla v Azerbajdžane, kde ho uväznila. S návratom na Ukrajinu mu pomohli dvaja spolužiaci z vysokej školy, jedným z nich bol aj Michal Hudák. Záchrannú akciu mapovala TV JOJ a slovenský herec a zabávač sa vlastne len vďaka tomu stretol s priateľom po veľmi dlhom čase.

Archívne zábery stretnutia dvoch kamarátov si môžete pozrieť vo videu. 

"Michal a aj druhý spolužiak, ktorý žije v Španielsku mi pravidelne telefonujú. Väčšinou, keď sa niečo udeje v rodine - svadba a podobne. Tak skoro sa asi nestretneme, keďže ja nemôžem vycestovať z Ukrajiny," vysvetlil Mykola v rozhovore. 

S Mykolom sme sa osobne stretli po viac ako dvoch rokoch. A našli sme ho v takmer rovnakej situácii ako vtedy. Pripraveného na to, že jedného dňa dostane pokyn odložiť dirigentskú paličku a odíde aktívne bojovať na front. Absolvoval výcvik, streľbu i ďalšiu prípravu.

"Naučil som sa obsluhovať drony a mám aj kurz taktickej medicíny a ďalšie. Som pripravený. Keď príde ta chvíľa pôjdem. Mám všetko potrebné Pôjdem tam, kde ma budú potrebovať," uzavrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy