Zatiahnuté
10°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Prekvapenie volieb: Vo Francúzsku zvíťazila ľavicová aliancia
Zdielať na

Prekvapenie volieb: Vo Francúzsku zvíťazila ľavicová aliancia

Paríž — Ľavicový Národný ľudový front nečakane zvíťazil v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku pred centristickou alianciou prezidenta Emmanuela Macrona a krajne pravicovou stranou Národné združenie.

Šok pre stranu Marin Le Penovej

Ľavicový Národný ľudový front by mal mať v dolnej komore parlamentu, Národnom zhromaždení, 172 – 215 poslancov, Macronova aliancia Spolu 150 – 180 poslancov a Národné združenie Marine Le Penovej 115 – 155 poslancov. Tieto výsledky sú veľkým prekvapením, keďže po prvom kole spred týždňa sa počítalo s tým, že hoci Národné združenie Marine Le Penovej nezíska absolútnu väčšinu, bude zrejme v pozícii zostaviť ďalšiu vládu.

Kto zostaví vládu?

Podľa jedného zo scenárov by sa ľavica mohla pokúsiť získať podporu centristických síl – buď by vznikla menšinová vláda, alebo veľká koalícia. V takomto prípade by bol Macron zrejme nútený vymenovať premiéra z radov ľavice. Samotný ľavicový blok je navyše názorovo rozdelený a zaujíma veľmi odlišné postoje k mnohým zásadným politickým otázkam. Ak sa ani jednému táboru nepodarí zostaviť vládu, súčasný kabinet by mohol zostať dočasne vo funkcii alebo by mohla byť vymenovaná úradnícka vláda. 

​Francúzsky premiér Gabriel Attal oznámil, že dnes ráno podá demisiu

Rekordná účasť

Účasť voličov bola aj v druhom kole volieb vysoká.O druhé kolo volieb mali Francúzi pomerne veľký záujem. K volebným urnám prišlo takmer 67 percent voličov, čo je najviac od roku 1981. Približne toľko prišlo voliť aj v prvom kole. Po vyhlásení predbežných výsledkov sa v uliciach Paríža rozhoreli menšie strety demonštrantov s políciou.

O výsledkoch volieb rozprával Ľubomír Jančok, publicista, vysokoškolský pedagóg a znalec Francúzska v štúdiu JOJ24

Súvisiace články

Najčítanejšie správy