Oblačno
17°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Orbánova cesta do Pekingu: Čína je kľúčovou mocnosťou pri vytváraní podmienok mieru
Zdielať na

Orbánova cesta do Pekingu: Čína je kľúčovou mocnosťou pri vytváraní podmienok mieru

PEKING / Maďarský premiér Orbán dorazil na vopred neavizovanú návštevu Číny. Tvrdí, že pokračuje v práci mierotvorcu. S čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom hovoril o ruskej invázii na Ukrajinu. Peking pritom podľa čínskych médií označil za stabilizačnú silu uprostred globálnych turbulencií. Viacero európskych lídrov prízvukuje, že Orbán nemá na rokovania mandát Európskej Únie a nehovorí za ňu. Maďarský premiér z Pekingu smeruje do Washingtonu na samit Severoatlantickej aliancie.

Maďarsko veľmi oceňuje mierovú iniciatívu Číny v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, povedal Orbán podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI. Okrem Ruska a Ukrajiny koniec vojny "závisí od rozhodnutia troch svetových mocností - Spojených štátov, Európskej únie a Číny," dodal. Orbán pricestoval do Číny na vopred neohlásenú návštevu. Stretol sa s tamojším prezidentom Si Ťin-pchingom. Maďarský premiér označil túto cestu za "mierovú misiu 3.0" po nečakaných návštevách Ukrajiny a Ruska, ktoré absolvoval minulý týždeň.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí predtým v krátkom oznámení uviedlo, že lídri budú na schôdzke "hĺbkovo" preberať otázky spoločného záujmu. Si Ťin-pching navštívil Maďarsko v máji. Orbánova cesta do Číny sa koná niekoľko dní pred samitom Severoatlantickej aliancie, ktorý sa bude zaoberať poskytnutím ďalšej podpory Ukrajine. Zároveň nasleduje po tom, ako Európska komisia minulý týždeň potvrdila, že na dovoz elektrických vozidiel vyrobených v Číne uvalí clá až do výšky 37,6 percenta.

Orbán minulý týždeň v piatok 5. júla navštívil Moskvu, kde ho prijal ruský prezident Vladimir Putin, ktorého krajina už viac ako dva roky vedie vojnu proti Ukrajine. Za túto cestu si vyslúžil kritiku od predstaviteľov Európskej únie, pretože Maďarsko len 1. júla prevzalo polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie. V Kyjeve bol Orbán v utorok 2. júla a stretol sa tam s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Maďarského premiéra sprevádza v Pekingu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy