Polojasno
17°
Bratislava
Natália
6.10.2024
867. deň na Ukrajine: Ruská raketa zasiahla kyjevskú nemocnicu plnú detí
Zdielať na

867. deň na Ukrajine: Ruská raketa zasiahla kyjevskú nemocnicu plnú detí

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruská armáda podnikla dnes ráno rozsiahly letecký útok na ukrajinské mestá a civilistov. Rakety smerovali na Kryvyj Rih, Dnipro, Kramatorsk, Slovjansk, ale aj na Kyjev. Hoci ruské ministerstvo obrany hovorí o útokoch na vojenský priemysel a letecké základne, z Ukrajiny hlásia poškodené administratívne budovy, či civilné priemyselné podniky. Jedna z rakiet zasiahla aj známu kyjevskú detskú nemocnicu Ochmadtyk, plnú liečiacich sa detí. Úrady zatiaľ hovoria o 31 mŕtvych a najmenej 125-tich zranených.

​​Ukrajina: Ruské sily podnikli raketový útok na rôzne mestá, hlásia obete

Ruské sily uskutočnili v pondelok rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev. Úrady hlásili z rôznych častí krajina najmenej 20 obetí na životoch. Kyjevské úrady hlásili po útoku najmenej sedem obetí na životoch a 25 zranených. Starosta mesta Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na Kyjev od začiatku invázie.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj informoval o tom, že pri útoku bola poškodená detská nemocnica a pod jej troskami sa nachádzajú ľudia. "Presný počet zranených a zabitých momentálne nie je známy," uviedol Zelenskyj v súvislosti s útokom na nemocnicu. Najmenej desať mŕtvych a 31 zranených evidujú aj meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti, oznámil tamojší starosta Oleksandr Vilkul.

Ďalšie tri obete hlásili z mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti. "V Pokrovsku zomreli traja ľudia," hlásil tamojší gubernátor Vadym Filaškin. Zelenskyj v aplikácii Telegram napísal, že ruské sily pri útokoch použili najmenej 40 rakiet. Zaútočili aj na mestá Dnipro, Sloviansk a Kramatorsk.

V Kyjeve vyhlásili utorok za deň smútku po ruských útokoch 

Pri útokoch, ktoré Rusko v pondelok podniklo v rôznych mestách Ukrajiny, prišlo o život najmenej 36 ľudí a ďalších viac ako 100 ich bolo ranených. V Kyjeve dostala zásah najväčšia detská nemocnica na Ukrajine, pričom tam zahynuli dvaja dospelí, z toho jedna lekárka. Sedem detí v nemocnici bolo zranených. Počas útoku na Kyjev bolo v inej štvrti zasiahnuté menšie zdravotné stredisko.

Primátor Kličko v pondelok popoludní informoval, že počas raketových útokov utrpelo zranenia rôznej závažnosti najmenej 72 ľudí. Záchranné práce po zásahu rakiet alebo dopade ich úlomkov popoludní pokračovali v troch štvrtiach Kyjeva. Ďalších najmenej 11 obetí hlásili po útokoch z Dnepropetrovskej oblasti.

​Zelenskyj: Chceme konkrétne kroky spojencov z NATO pri protivzdušnej obrane

Zelenskyj podľa denníka The Guardian uviedol, že chce v lete zdvojnásobiť kapacitu ukrajinskej protivzdušnej obrany. Kyjev vyjadril nádej, že na summite NATO dosiahne pokrok v otázke dodávok pre protivzdušnú obranu. Agentúra Reuters v piatok s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa USA informovala, že spojenci NATO na nadchádzajúcom summite predstavia plán akéhosi "mosta k členstvu" Ukrajiny v NATO a oznámia kroky na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Rusko zintenzívnilo od marca útoky zamerané na ukrajinský energetický sektor, čo viedlo k pomerne dlhým výpadkom elektriny na rôznych miestach Ukrajiny. V dôsledku ruských raketových aj dronových útokov prišla Ukrajina za ostatné štyri mesiace približne o polovicu svojej výrobnej kapacity elektriny. V pondelok uskutočnili ruské sily rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev, kde bola zasiahnutá aj detská nemocnica.

Pavel: Zásah detskej nemocnice dokazuje, že Rusko sa nezastaví pred ničím 

"Útok na tých najzraniteľnejších je neospravedlniteľný. Práve odlietam na summit NATO, na ktorom očakávam zhodu v tom, že všetci vnímame Rusko ako najväčšiu hrozbu, na ktorú musíme byť dôkladne pripravení," napísal prezident ČR Peter Pavel. Podľa predsedu českej vlády Petra Fialu útok znovu ukazuje brutalitu agresívnej vojny, ktorú na Ukrajine vedie Rusko. "Vladimir Putin nechce mier, chce za každú cenu dosiahnuť svoje agresívne mocenské ciele - bez ohľadu na civilné obete a utrpenie nevinných ľudí," napísal na sieti X český premiér.

České ministerstvo zahraničných vecí označilo útok za barbarstvo. "Hlboko súcitíme s obeťami dnešného masívneho ruského raketového útoku na Kyjev," dodal rezort.

Rusko tvrdí, že na Ukrajine útočilo na vojenskú infraštruktúru

"Ciele útoku boli splnené. Boli zasiahnuté stanovené ciele," uviedol ruský rezort obrany s tým, že išlo o reakciu na ukrajinské útoky na Rusko. Z ruskej Belgorodskej oblasti v pondelok ráno hlásili po ukrajinskom ostreľovaní jedného mŕtveho a troch zranených. Ruské ministerstvo obrany v pondelok zároveň poprelo tvrdenia, že jeho sily úmyselne útočili na civilnú infraštruktúru na Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že ruské sily útočili na viaceré ukrajinské mestá vrátane Kyjeva, Dnipra, Kryveho Rihu či Kramatorsku. Podľa Zelenského vypálili Rusi na Ukrajinu vyše 40 rakiet.

Ukrajina a Poľsko podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu

TASR

"Na nás sa môžete vždy spoľahnúť," povedal Tusk ukrajinskému prezidentovi. K podpisu bezpečnostnej dohody došlo deň pred začiatkom summitu Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý sa uskutoční vo Washingtone.

Poľský premiér dodal, že nikto nemôže rozhodnúť o budúcom mieri na Ukrajine bez prispenia Kyjeva, napísala agentúra Reuters. Ukrajina vo svojom úsilí o členstvo v NATO môže podľa Tuska rátať s podporou Poľska. Obaja lídri si minútou ticha uctili obete pondelkového raketového útoku ruskej armády na Kyjev i ďalšie ukrajinské mestá, ktorý si vyžiadal najmenej 29 obetí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy