Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
868. deň na Ukrajine: Vláda vyčlenila financie na renováciu Ruskom zničenej detskej kliniky
Zdielať na

868. deň na Ukrajine: Vláda vyčlenila financie na renováciu Ruskom zničenej detskej kliniky

KYJEV / "Washington je znepokojený cestami maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý v uplynulých dňoch po Ukrajine navštívil aj Rusko a následne Čínu, a tieto návštevy prezentoval ako mierovú misiu." Vyhlásil to hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Podľa neho to vyzerá tak, že takéto snahy nie sú produktívne a neprinesú spravodlivý mier, o ktorý sa Ukrajinci snažia.

Ukrajinský dronový útok vyvolal požiar rozvodne v Rostovskej oblasti

Požiar vypukol v noci na utorok 9. júla pri elektrickej rozvodni v Rostovskej oblasti na juhu Ruska po tom, čo Ukrajina nad územie Ruska vypustila "desiatky" dronov, uviedol tamojší gubernátor Vasilij Golubev. TASR informuje podľa agentúry Reuters. Juhoruská Rostovská oblasť hraničí s Ukrajinou. V dôsledku leteckého útoku došlo k požiaru dvoch transformátorov v rozvodni elektrickej energie, napísal Golubev na platforme Telegram. Ruská protivzdušná obrana podľa neho v noci na utorok zničila desiatky dronov vypustených Ukrajinou. Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky na rôzne ciele na území Ruska. Zamerala sa hlavne na infraštruktúru podporujúcu ruské invázne sily, ako sú sklady paliva či ropné rafinérie.

Pri dronových útokoch na Belgorodskú oblasť údajne zahynuli štyria ľudia

V dôsledku ukrajinských dronových útokov na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť prišli za uplynulých 24 hodín o život najmenej štyria ľudia, uviedol v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters. "Bolo to veľmi ťažkých 24 hodín pre Belgorodskú oblasť. Štyria ľudia zahynuli a ďalších 20 utrpelo zranenia, z toho 17 zostáva hospitalizovaných v zdravotníckych zaradeniach, dvaja sú vo vážnom stave," spresnil Gladkov v príspevku na platforme Telegram.

Požiar vypukol v noci na utorok pri elektrickej rozvodni v aj Rostovskej oblasti na juhu Ruska po tom, čo Ukrajina nad územie Ruska vypustila "desiatky" dronov, uviedol tamojší gubernátor Vasilij Golubev. Dronový úrok spôsobil požiar aj na elektrickej rozvodni a v sklade ropy vo Volgogradskej oblasti.
"Masívny" ukrajinský dronový útok bol odrazený tiež v juhoruskej Astrachanskej oblasti, ktorý si však podľa miestnych predstaviteľov nevyžiadal žiadne zranenia.

Útoky na Ukrajine si vyžiadali 37 obetí, prevažne v Kyjeve

Pondelkové ruské útoky na ukrajinské hlavné mesto Kyjev si vyžiadali najmenej 27 obetí a 117 zranených. Ukrajina celkovo hlási najmenej 37 úmrtí a 170 zranených v krajine. TASR o tom informuje podľa utorkových správ agentúr DPA a Reuters. Medzi obeťami v Kyjeve sú aj štyri deti. Miestny úrad civilnej obrany v utorok uviedol, že z trosiek zničeného bytového domu vytiahli telo jedného chlapca. Utorok v Kyjeve vyhlásili za deň smútku. Jeden z náletov zasiahol aj detskú nemocnicu v hlavnom meste. Stovky záchranárov a dobrovoľníkov stále pátrajú po ľuďoch uviaznutých v troskách.

V nemocnici zahynuli dve dospelé osoby vrátane lekára, píše DPA. Sedem ľudí prišlo o život vo veľkej obytnej budove neďaleko tejto nemocnice vrátane troch detí. Dve osoby zomreli v priemyselnom zariadení. Deväť obetí hlásia z ďalšej čiastočne zničenej nemocnice a sedem z obchodného centra. Ukrajina označila útok na nemocnicu za cielený, pretože videozáznam zachytáva riadenú strelu, ako sa blíži k budove. Rusko však tvrdí, že náraz bol spôsobený chybným použitím ukrajinskej strely zo systému protivzdušnej obrany. Podrobnosti však neposkytlo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov znovu tvrdil, že Rusko na civilné ciele neútočí, píše Reuters.

Ukrajinská vláda vyčlenila financie na renováciu Ruskom zničenej detskej kliniky

V areáli detskej nemocnice Ochmatdyt v Kyjeve, ktorá bola v pondelok 8. júla terčom raketového útoku, sa v utorok 9. júla skončila pátracia a záchranná operácia. Ukrajinská vláda medzičasom vyčlenila financie na rekonštrukciu a prestavbu tohto nemocničného areálu. Prostredníctvom statusu na sieti Telegram to oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, ktorý dodal, že bezprostredne po tragédii dostali ministerstvá zdravotníctva, hospodárstva a financií pokyn pracovať na vyčlenení finančných prostriedkov na rekonštrukciu a pomoc obetiam, informuje TASR. Vláda v utorok vyčlenila prvých 100 miliónov hrivien z rezervného fondu štátneho rozpočtu na prioritné rekonštrukčné práce v Ochmatdyte. Finančné prostriedky bude navyšovať podľa toho, ako sa bude pripravovať projekt rekonštrukcie.

Pri zásahu nemocnice raketou prišli o život dve osoby a ďalších 32 ich bolo zranených, informoval v utorok kyjevský primátor Vitalij Kličko, ktorý doplnil, že celkovo si pondelkové útoky v Kyjeve vyžiadali 32 obetí na životoch. Ako uviedla britská stanica BBC, medzi nimi sú najmenej štyri deti. Ruská armáda v pondelok podnikla na Ukrajine masívny raketový útok, pričom jedna z rakiet zasiahla najväčšiu detskú nemocnicu v krajine - Ochmatdyt, ako aj súkromnú kliniku Adonis a viaceré bytové domy. V Ochmatdyte zahynula mladá lekárka a príbuzný jedného z pacientov. Z kliniky Adonis v inej časti Kyjeva hlásili piatich mŕtvych zdravotníkov a dvoch pacientov. Na klinike Isis v tej istej budove boli rozbité okná, ale nedošlo k žiadnym obetiam, napísala podľa BBC ukrajinská tlač.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy