Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
869. deň na Ukrajine: Kyjev zakladá novú dobrovoľnícku légiu určenú pre Ukrajincov žijúcich v Európe
Zdielať na

869. deň na Ukrajine: Kyjev zakladá novú dobrovoľnícku légiu určenú pre Ukrajincov žijúcich v Európe

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Ukrajina a Luxembursko uzavreli bilaterálny bezpečnostný pakt. Udialo sa tak na okraj summitu NATO vo Washingtone. Ukrajinské ozbrojené sily spustili nový projekt, ktorého cieľom je prilákať do armády mužov, ktorí sú v odvodovom veku a žijú v zahraničí, najmä v Európe. Ide o ďalší z krokov, ktorými sa Kyjev snaží doplniť svoje sily na frontových líniách.

Ukrajina dovedna uzavrela už 22 bezpečnostných dohôd so svojimi spojencami. Najnovší pakt s Luxemburskom počíta s rôznymi možnosťami spolupráce medzi oboma krajinami vrátane vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine. Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti X povedal, že celkovo plánuje v stredu podpísať dve dohody, ktoré zahŕňajú podporu pre sankcie voči Rusku, pristúpenie Ukrajiny do euroatlantických štruktúr a aj povojnovú rekonštrukciu vojnou zničenej krajiny.

Kyjev dosiaľ uzavrel bezpečnostný pakt s Európskou úniou a bilaterálne dohody podpísal aj s viacerými západnými štátmi vrátane Spojených štátov, Británie, Francúzska i Nemecka.

Kyjev zakladá novú dobrovoľnícku légiu určenú pre Ukrajincov žijúcich v Európe

Kyjev zriaďuje takzvanú Ukrajinskú légiu po viac ako dvoch rokoch tvrdých bojov, ktoré významne vyčerpali ľudské zdroje Ukrajiny. Nová légia má byť zameraná na ukrajinských mužov žijúcich v Európe, najmä v Nemecku a Poľsku, v ktorom sa zdržiava najväčšie množstvo ukrajinských utečencov.

Pred vypuknutím vojny na Ukrajine sa v iných európskych krajinách nachádzali státisíce ukrajinských mužov. Toto číslo sa ešte zvýšilo po ruskej invázii vo februári 2022, keď množstvo mužov Ukrajinu opustilo, a to napriek zákazu odísť z krajiny, ktorý je platný od prvého dňa invázie. Podľa odhadov sa len v Poľsku nachádza viac ako 300.000 Ukrajincov v odvodovom veku.

"Vyzývame všetkých Ukrajincov v Európe, aby sa pridali k Ukrajinskej légii. Váš prínos je v našom boji za slobodu a nezávislosť neoceniteľný," oznámil ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. Príslušníci novej légie podľa neho absolvujú tréning v Poľsku a pridelia im najlepšie vybavenie od západných spojencov. Vznik novej jednotky je súčasťou obrannej dohody, ktorú v pondelok uzavrel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s poľským premiérom Donaldom Tuskom.

Ukrajina tento rok prijala viacero opatrení, ktorými sa snaží mužov žijúcich v zahraničí presvedčiť, aby sa vrátili do vlasti a vstúpili do armády. Okrem motivujúcich opatrení, akým je Ukrajinská légia, prijal Kyjev aj reštriktívne kroky. Príkladom je pozastavenie konzulárnych služieb pre ukrajinských mužov žijúcich v zahraničí a rozšírenie zákazu opustiť Ukrajinu aj na mužov s trvalým pobytom v zahraničí. Ukrajinský parlament taktiež v máji prijal zákon, ktorým sa znížil minimálny odvodový vek z 27 na 25 rokov.

Eurokomisia víta predĺženie dohody o roamingu s Ukrajinou o dvanásť mesiacov

Európska komisia (EK) privítala v poradí už piate predĺženie dobrovoľnej dohody medzi 22 európskymi a siedmimi ukrajinskými telekomunikačnými operátormi o ďalších dvanásť mesiacov. Cieľom je snaha zabezpečiť, aby utečenci z Ukrajiny žijúci v členských krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) - 27 členských krajín EÚ, Island, Lichtenštajnsko a Nórsko - mohli zostať cezhranične prepojení so svojimi blízkymi z Ukrajiny za dostupné poplatky.

Komisia túto dohodu uľahčila spolu s ukrajinským národným regulačným orgánom (NCEC). Cenovo dostupné hovory umožňujú ľuďom, ktorí našli útočisko v Európe, kontaktovať svoju rodinu a priateľov na Ukrajine a naopak. Umožnili to signatári dohody, ktorí sa zaviazali vzájomne znížiť svoje sadzby s cieľom prepojiť volania cez hranice.

Z najnovších údajov, ktoré poskytol Orgán európskych regulačných orgánov pre elektronické komunikácie (BEREC), vyplýva, že dohoda účinne umožňuje operátorom poskytovať cenovo dostupné hovory. Prevádzkovatelia, ktorí sú signatármi spoločného vyhlásenia, využívajú vzájomne nižšie sadzby než tí, ktorí ho nepodpísali.

BEREC zároveň potvrdil, že tak prevádzkovatelia z EHP ako aj z Ukrajiny prenášajú výhody vyplývajúce z nižších sadzieb na spotrebiteľov. Prevádzkovatelia z EHP aj naďalej ponúkajú ukrajinským utečencom bezplatné SIM karty, bezplatné medzinárodné hovory na Ukrajinu a mesačné balíky použiteľné v hostiteľskej krajine. 

Rusko bude reagovať, ak Británia povolí Kyjevu používať jej zbrane proti Rusku

Rusko bude reagovať, ak Británia povolí Ukrajine používať britské zbrane pri útokoch na ruské územie. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Novozvolený britský premiér Keir Starmer naznačil, že Ukrajina môže použiť britské rakety Storm Shadow pri zasahovaní cieľov na území Ruska. Starmer to mal naznačiť počas cesty na summit NATO, ktorý sa koná vo Washingtone.

Peskov v reakcii pre novinárov uviedol, že Kremeľ zatiaľ nevidel takéto Starmerove vyjadrenie. "Ak to tak je, je to, samozrejme, ďalší nezodpovedný krok... smerom k zvyšovaniu napätia a vážnej eskalácii situácie," uviedol.

Hovorca Kremľa počas stredajšej (10. 7.) tlačovej konferencie zároveň uviedol, že ruská armáda pracuje na vytvorení "nárazníkovej zóny" v Charkovskej oblasti s cieľom ochrániť ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť pred útokmi Ukrajiny. Poukázal však na to, že realizácia tohto plánu si vyžaduje čas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy