Zatiahnuté
15°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Škola bojuje s črevnou infekciou. Otriasla ňou smrť dvoch detí
Zdielať na

Škola bojuje s črevnou infekciou. Otriasla ňou smrť dvoch detí

Zdroj: TV JOJ

LIVERPOOL / Úmrtie dvoch maloletých detí otriaslo základnou školou Millstead. Obe zomreli práve v období, kedy škola bojuje s prepupnutím parazitného črevného ochorenia. Odborníci vyšetrujú, či spolu tieto udalosti súvisia, uvádza britský denník Mirror.

Podľa denníka Mirror sú zástupcovia školy úmrtím dvoch detí zdrvení. "Obe napĺňali svoje triedy radosťou, ich rodinám sme vyjadrili úprimnú sústrasť. Navždy zostanú v našich srdciach," uviedla riaditeľka školy Michelle Beardová.

Črevná infekcia

Smrť detí prišla práve v období, kedy škola zápasí s parazitickým črevným ochorením známym ako giardióza. Zatiaľ však nie je potvrdené, či spolu tieto dve udalosti súvisia, vyšetruje to Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva (UKHSA).

Zástupcovia školy sa spoločne a agentúrou snažia zabrániť ďalšiemu šíreniu choroby. "Poskytli sme informácie a rady škole a rodičom. Boli zavedené opatrenia v oblasti verejného zdravia, ktoré majú pomôcť predísť ďalším prípadom," potvrdila konzultantka ochrany zdravia Emma Savageová.

Príznaky giardiózy

Infekcia sa môže šíriť priamym kontaktom s infikovanou osobou alebo zvieraťom, prípadne požitím kontaminovanej vody. Častými príznakmi sú napríklad vodnaté hnačky, časté grganie, nevoľnosť, nechutenstvo, ale aj dehydratácia. Liečia sa najmä antibiotikami, pričom by príznaky mali odznieť do jedného týždňa. Pokiaľ sa nelieči, môže prejsť do chronického štádia.

Základom prevencie je dostatočné umývanie rúk mydlom a vodou, najmä po použití toalety a pred manipuláciou s potravinami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy