Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Mladá lekárka zachránila deti pred raketou. Sama sa do bezpečia už dostať nestihla
Zdielať na

Mladá lekárka zachránila deti pred raketou. Sama sa do bezpečia už dostať nestihla

ĽVOV / V ukrajinskom Ľvove v stredu pochovali 30-ročnú lekárku, ktorá neprežila ruský raketový útok na najväčšiu detskú nemocnicu v Kyjeve. Zahynula pri evakuácií chorých detí. Tie sa aj vďaka jej obeti, podarilo zachrániť.

Ľvovský kostol bol plný ľudí, ktorí sa prišli naposledy rozlúčiť s mladou lekárkou. Bol však aj plný sĺz a nepochopenia. "Ako ju mohol Boh takto vziať k sebe? Prečo? Na toto už nemám silu. Mala prežiť dlhý a šťastný život. Práve sa vydala," spomína jedna zo smútiacich.

Na pohreb prišli aj opatrovateľky z detského domova, v ktorom Svitlana strávila časť svojho detstva. Spomínali na to, aká bola cieľavedomá a zodpovedná. Od mala vraj vedela, čo od života chce a šla si za tým. Bola vynikajúcou študentkou a dalo sa na ňu spoľahnúť. Zmysel pre zodpovednosť prejavila podľa svedkov aj v posledných minútach svojho života. "Včera mi volal muž, ktorý poskytol Svitlane prvú pomoc. Povedal mi, že to bola ona, kto vzal deti do protileteckého krytu. A ona to už nestihla... tlaková vlna bola príliš silná," dodala ďalšia zo smútiacich.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva zverejnilo fotografie a mená šiestich zdravotníkov, ktorí zahynuli pri pondelňajších ruských leteckých útokoch. Piatich žien a jedného muža. Spolu s nimi prišli o život aj desiatky ďalších ukrajinských civilistov, vrátane malých detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy