Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
870. deň na Ukrajine: Moskva nemá v pláne zúčastniť sa na ďalšom mierovom summite
Zdielať na

870. deň na Ukrajine: Moskva nemá v pláne zúčastniť sa na ďalšom mierovom summite

Zdroj: TASR

KYJEV / Tisíce občanov Ukrajiny sa v Poľsku hlásia do novej légie. Dronový útok v Belgorodskej oblasti si vyžiadal mŕtveho a troch zranených. Rusko nemá v pláne zúčastniť sa na druhom mierovom summite o Ukrajine a Ukrajina zadržala nákladnú loď spájanú s prevozom ukradnutého obylia.

​Tisíce občanov Ukrajiny sa v Poľsku hlásia do novej Ukrajinskej légie

Niekoľko tisíc ľudí sa v Poľsku registrovalo do novej dobrovoľnej Ukrajinskej légie určenej pre občanov Ukrajiny žijúcich v zahraničí. "V Poľsku začíname pripravovať prvý ukrajinský oddiel zložený z dobrovoľníkov. Máme až milión občanov Ukrajiny oboch pohlaví a niekoľko tisíc z nich sa už zaregistrovalo, aby sa zúčastnili," uviedol Radoslaw Sikorski poľský minister zahraničných vecí vo štvrtok (11. júla) na summite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone. "Mnohí z nich chcú skutočne slúžiť a nahradiť svojich krajanov na fronte, no hovoria, že nechcú byť poslaní do boja bez riadneho výcviku a výbavy," povedal Sikorski s tým, že Poľsko im toto zabezpečí. Varšava podľa Sikorského okrem toho občanom Ukrajiny, ktorí sa do légie prihlásia, zaručí aj právo na návrat do Poľska po ich návrate z frontu. "Ak by to urobila každá európska krajina, Ukrajina by mala niekoľko takýchto oddielov," povedal minister.

Dronový útok v Belgorodskej oblasti si vyžiadal mŕtveho a troch zranených

Jeden muž zomrel a traja ľudia utrpeli zranenia pri ukrajinskom dronovom útoku na obec Rževka v ruskej Belgorodskej oblasti, oznámil gubernátor Viačeslav Gladkov. "Dron napadol osobný automobil. Poranení muž zomrel ešte pred príjazdom sanitky," uviedol Gladkov na sociálnej sieti. Dodal, že pri ďalšom dronovom útoku na osobné vozidlo boli zranení traja muži. Dvoch z nich hospitalizovali pre zranenia, ktoré im črepiny spôsobili na chrbte.

​Rusko nemá v pláne zúčastniť sa na druhom mierovom summite o Ukrajine

Moskva sa neplánuje podieľať na druhom medzinárodnom stretnutí zameranom na mierové riešenie vojny na Ukrajine. Uviedlo to ruské ministerstvo zahraničných vecí s odôvodnením, že na summite sa budú presadzovať iba ukrajinské iniciatívy. "Pre nás sú takéto ultimáta neprijateľné a na takýchto summitoch sa nezúčastníme," povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí, Michail Galužin po tom, ako sa v médiách objavila správa, že Ukrajina aktívne pracuje na príprave druhej konferencie, tentoraz s účasťou Ruska. Podľa zverejnenej správy by sa mal summit uskutočniť ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA, keďže v prípade víťazstva Donalda Trumpa je pokračovanie americkej podpory pre Ukrajinu neisté.

​Ukrajina zadržala nákladnú loď

Ukrajina zadržala v Čiernom mori zahraničnú nákladnú loď a jej kapitána pre podozrenie, že pomáha Rusku nezákonne vyvážať ukrajinské obilie z Ruskom okupovaného Krymu. Oznámila to Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) a generálna prokuratúra. "Loď Usko Mfu, ktorá sa plavila pod vlajkou Kamerunu, vlani i tento rok viackrát zakotvila v prístave v Sevastopole, aby vyzdvihla ukoristené poľnohospodárske produkty," uviedla SBU. Dodala, že kapitán lode a 12 členov posádky pomohli Rusku vyviezť niekoľko ton ukrajinského obilia na predaj na Blízky východ. "Prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť všetky okolnosti trestného činu a identifikovať ďalšie osoby zapojené do nezákonnej činnosti," informovala SBU. Kapitánovi lode, ktorý je občanom Azerbajdžanu, hrozí až päť rokov väzenia za porušenie cestovných obmedzení platných na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy