Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
871. deň na Ukrajine: Rada MAAE odsúdila útok na detskú nemocnicu v Kyjeve
Zdielať na

871. deň na Ukrajine: Rada MAAE odsúdila útok na detskú nemocnicu v Kyjeve

KYJEV / Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v piatok prijala rezolúciu, v ktorej odsúdila pondelkový (8.7.) ruský raketový útok na detskú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Útok na nemocnicu vyvolal medzinárodné odsúdenie a Kyjev požiadal MAAE o zvolanie mimoriadneho zasadnutia. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra pri útoku zahynuli dvaja dospelí a ďalších 32 ľudí utrpelo zranenia, pričom osem detí bolo hospitalizovaných.

Nemocnica dostáva od MAAE podporu v rámci technickej spolupráce na liečbu pacientov s rakovinou, a to aj prostredníctvom rádiologického centra, píše AFP. V rezolúcii prijatej v piatok rada 35 krajín vyjadrila vážne znepokojenie nad útokom Ruska na nemocnicu a zdôraznila jej životne dôležitú úlohu pri liečbe detí s rakovinou na Ukrajine. 

Podľa Reuters za rezolúciu hlasovalo 20 členov, 12 sa zdržalo hlasovania a dvaja hlasovali proti. Paraguaj sa na hlasovaní nezúčastnil. AFP s odvolaním sa na dvoch nemenovaných diplomatov tvrdí, že proti hlasovali Rusko a Čína.

Európska únia vo svojom vyhlásení na zasadnutí uviedla, že "dôrazne odsudzuje eskaláciu nepriateľských akcií zo strany Ruska", a dodala, že útok na detskú nemocnicu mal "vážne dôsledky na zdravie mnohých detí čakajúcich na ošetrenie". Začiatkom tohto týždňa MAAE na sieti X uviedla, že Ukrajina informovala agentúru, že v čase útoku sa v nemocnici nenachádzali žiadne rádioaktívne zdroje.

Rusko popiera útok na nemocnicu a zo zásahu kliniky, ktorá je jednou z najväčších v Európe a lieči pacientov s vážnymi ochoreniami, ako rakovina a ochorenia obličiek, obvinila ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Ukrajinská armáda hlási zneškodnenie piatich ruských rakiet a 11 dronov

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci na piatok zostrelili päť riadených striel s plochou dráhou letu Ch-101 a 11 z 19 dronov, ktorými útočilo Rusko. Informuje o tom TASR na základe správu agentúry Reuters.

Hlavným cieľom ruského útoku bolo mesto Starokosťantyniv v Chmeľnyckej oblasti, v ktorom sa nachádza dôležitá letecká základňa, uviedli ukrajinské vzdušné sily. Dodali, že ide o častý terč ruských útokov. Ukrajinská armáda zostrelila 11 bezpilotných lietadiel nad šiestimi ukrajinskými regiónmi. Informácie o ďalších ôsmich vypustených dronoch nemala k dispozícii.

"Je pravdepodobné, že nepriateľ používa napodobeniny útočných dronov na preťaženie protivzdušnej obrany. Neboli k dispozícii žiadne informácie o obetiach alebo škodách," informovali ukrajinské vzdušné sily. Predstavitelia Sumskej, Kyjevskej, Chmeľnyckej a Mykolajivskej oblasti v piatok ráno nehlásili škody ani zranenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy