Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Konflikt na Blízkom východe: Pri izraelskom útoku na šéfa Hamasu zomrelo deväťdesiat ľudí
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Pri izraelskom útoku na šéfa Hamasu zomrelo deväťdesiat ľudí

GAZA / Pri najnovšom izraelskom nálete v Pásme Gazy zomrelo podľa palestínskych úradov najmenej 71 ľudí, ďalších 290 sa zranilo. Terčom vojenskej akcie bol hlavný šéf vojenského krídla Hamasu Mohammad Díf. Vodca vojenského krídla palestínskeho hnutia je podľa predpokladov medzi obeťami leteckého útoku Izraela. Násirova nemocnica na juhu Pásma Gazy už nie je schopná fungovať, uviedli v sobotu (13.7.) predstavitelia nemocnice.

​Pri izraelskom útoku v Pásme Gazy zahynulo okolo deväťdesiat ľudí         

Okolo deväťdesiat ľudí zahynulo a ďalších tristo utrpelo zranenia pri izraelskom útoku, ktorý v sobotu (13.7.) zasiahol stany pre vysídlencov v meste Chán Júnis v Pásme Gazy, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze riadené hnutím Hamas. Izraelská armáda tvrdí, že útok bol zameraný na vojenského veliteľa Hamasu Muhammada Dajfa.  Predstavitelia Hamasu nepotvrdili, či bol Dajf v čase útoku na mieste. "Izraelské obvinenia sú nezmyslom a ich cieľom je ospravedlniť hrozný masaker. Všetci zabití sú civilisti a to, čo sa stalo, bola vážna eskalácia vojnovej genocídy podporovaná americkou oporou a mlčaním sveta," vyhlásil hovorca Hamasu Sámí abú Zuhrí.

Obete útoku boli prevezené do nemocnice v meste Chán Júnis. Hovorca úradu civilnej ochrany v Gaze Mahmúd Basal uviedol, že k mnohým obetiam sa nedalo dostať kvôli ostreľovaniu izraelskými silami. "Na uliciach, pod troskami a okolo stanov vysídlencov je stále roztrúsených mnoho tiel, ku ktorým sa nedá dostať kvôli silnému ostreľovaniu okupantov (izraelskej armády), ktoré bolo zamerané na miesta a stany v oblasti Al-Mawasi v Chán Júnise," povedal.
    

​Izraelské médiá píšu o zabití šéfa vojenského krídla Hamasu, armáda to overuje         

Vodca vojenského krídla palestínskeho hnutia Hamas Muhammad Dajf je podľa predpokladov medzi obeťami leteckého útoku Izraela, pri ktorom v Pásme Gazy podľa tamojších úradov zahynulo vyše sedemdesiat ľudí. Informovali o tom v sobotu (13.7.) izraelské médiá. Izraelská armáda uviedla, že výsledky útoku stále preveruje a správy z Gazy o obetiach nemôže potvrdiť. 

Armáda vo vyhlásení uviedla, že jej sobotňajší útok pri meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy bol zacielený na dvoch z lídrov Hamasu, ktorí patrili k "strojcom masakru zo 7. októbra" minulého roka. Izraelské pozemné a vzdušné sily podľa armády presne zasiahli areál, kde sa nachádzali teroristi Hamasu, nie civilisti. Noviny Haarec uviedli, že podľa armádnych zdrojov je medzi zabitými Dajf, vodca Brigád Izaddína Kasáma. Cieľom útoku bol aj Rafa Saláma, veliteľ Brigády Chán Júnis. Armádny predstaviteľ v reakcii novinárom povedal, že výsledky úderu naďalej overujú.

​Násirova nemocnica v Pásme Gazy je preťažená a už nie je schopná fungovať         

Násirova nemocnica v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy už nie je schopná fungovať, uviedli v sobotu (13.7.) predstavitelia nemocnice. Lekári tvrdia, že sú preťažení a nemôžu poskytovať zdravotnú starostlivosť veľkému počtu obetí kvôli intenzite izraelskej vojenskej ofenzívy a akútnemu nedostatku zdravotníckeho materiálu.  Pri sobotňajšom (13.7.) izraelskom útoku, ktorý zasiahol tábor pre vysídlencov v meste Chán Júnis zahynulo okolo deväťdesiat ľudí a ďalších 289 ľudí utrpelo zranenia. Obete útoku boli prevezené do Násirovej nemocnice.

Izraelská armáda tvrdí, že útok bol cielený na vojenského veliteľa Hamasu Muhammada Dajfa. Hamas toto tvrdenie popiera a považuje ho za nepravdivé. "Nie je to prvýkrát, čo Izrael tvrdí, že sa zameriava na palestínskych vodcov, aby sa neskôr ukázalo, že to nie je pravda," podľa Reuters uviedla palestínska skupina. Izraelský armádny rozhlas vyhlásil, že Dajf sa ukrýval v budove v Al-Mawasi západne od mesta Chán Júnis. Podľa izraelskej armády sa útok na veliteľa militantov sa uskutočnil v oplotenej oblasti Hamasu a väčšina prítomných ľudí boli militanti, informuje The Guardian.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy