Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
872. deň na Ukrajine: Po útoku ukrajinského dronu v Rostovskej oblasti horel ropný sklad
Zdielať na

872. deň na Ukrajine: Po útoku ukrajinského dronu v Rostovskej oblasti horel ropný sklad

MOSKVA / Po útoku ukrajinského bezpilotného lietadla v ruskej Rostovskej oblasti v sobotu (13.7.) horel ropný sklad, uviedol tamojší gubernátor Vasilij Golubev. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

"Podľa predbežných údajov nedošlo k žiadnym obetiam ani zraneniam. Požiaru bol pridelený 3. stupeň," napísal Golubev na sieti Telegram a dodal, že požiar vypukol približne o 4.00 h miestneho času a zachvátil plochu približne 200 metrov štvorcových. Po takmer šiestich hodinách sa požiar podarilo uhasiť. Ruské ministerstvo obrany medzitým oznámilo, že jeho sily zostrelili štyri ukrajinské drony - dva v Rostove, jeden v Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou a ďalší v Kursku.

Zelenskyj: Bidenovo označenie za Putina bol omyl, na ktorý môžeme zabudnúť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky v sobotu povedal, že to, že ho jeho americký kolega Joe Biden omylom predstavil ako ruského prezidenta Vladimira Putina, bola chyba, na ktorú sa dá zabudnúť vzhľadom na všetku podporu, ktorú Spojené štáty poskytli Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Prezident Biden, ktorý je ostro sledovaný, pokiaľ ide o spôsobilosť vykonávať prezidentskú funkciu, vo štvrtok (11.7) na slávnostnej ceremónii NATO vo Washingtone omylom predstavil ukrajinského prezidenta Zelenského ako "prezidenta Putina".

Ako informovala agentúra AFP, Biden najprv vzdal hold prezidentovi Ukrajiny ako odvážnemu a odhodlanému lídrovi, ale predstavil ho slovami: "Dámy a páni, prezident Putin," a odstúpil od mikrofónu. Zrejme si však uvedomil svoju chybu, lebo sa k mikrofónu otočil a povedal: "Porazí prezidenta Putina. Prezident Zelenskyj. Tak veľmi som sústredený na to, aby porazil Putina."

"Je to chyba. Domnievam sa, že Spojené štáty poskytli Ukrajincom veľkú podporu. Na niektoré chyby môžeme zabudnúť, myslím si to," povedal Zelenskyj novinárom v sobotu (13.7) na letisku v írskom Shannone, kde sa stretne s írskym premiérom Simonom Harrisom.

Európske štáty by sa prijatím rakiet USA mohli vystaviť riziku, varoval Kremeľ

Európske krajiny by sa vystavili riziku, ak by prijali umiestnenie amerických rakiet dlhého doletu na svojom území, varoval v sobotu hovorca Kremľa. Rusko by totiž mohlo namieriť svoje rakety na ich hlavné mestá, čím by sa zopakovala konfrontácia z obdobia studenej vojny. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP, píše TASR.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval v štátnej televízii na otázku o možnom umiestnení hypersonických striel Spojených štátov v Európe. "Máme dostatočnú kapacitu na zastavenie týchto rakiet, ale potenciálnymi obeťami sú metropoly týchto krajín," citovala ho AFP. Po zmienke novinára, že studená vojna sa skončila rozpadom Sovietskeho zväzu, Peskov pripomenul, že v tomto období boli na Rusko namierené americké rakety v Európe a na Európu zasa ruské rakety, čo by sa podľa neho mohlo za istých podmienok zopakovať.

Berlín a Washington tento týždeň pred summitom NATO oznámili dohodu o umiestnení amerických riadených striel typu Tomahawk a ďalších zbraní dlhého dosahu na území Nemecka od roku 2026. Predstavitelia oboch krajín to označili za odstrašujúci prostriedok. DPA uviedla, že pôjde o prvé umiestnenie takýchto zbraní v Nemecku od konca studenej vojny. V dokumente sa spomínajú aj protilietadlové rakety SM-6 a novo vyvíjané hypersonické zbrane.

Moskva toto rozhodnutie kritizovala a obvinila Washington, že podniká krok k novej studenej vojne a priamej účasti na konflikte na Ukrajine. Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že šéf rezortu Andrej Belousov telefonoval s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom, s ktorým hovorili o znižovaní rizika možnej eskalácie.

V Charkovskej a Chersonskej oblasti hlásia päť obetí ruských útokov

Päť civilistov zahynulo v sobotu pri ruskom ostreľovaní Charkovskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine. S odvolaním sa na tamojších predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP, píše TASR.

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že v dedine Budy v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny zasiahla strela miesto, na ktoré dorazili záchranné zložky po predošlom raketovom útoku. O život pri druhom údere prišli policajt a záchranár.

"Nie je to po prvý raz, čo Rusko zaútočilo na pohotovostné služby, keď zachraňovali civilistov," uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. "Za každý takýto zločin bude vyvodená zodpovednosť – na súdoch a na bojisku," napísal na sociálnych sieťach. Oblastný gubernátor Oleh Synegubov uviedol, že zranenia utrpelo 22 ľudí vrátane piatich pracovníkov železníc. "Nepriateľ úmyselne udrel dvakrát v priebehu pol hodiny po sebe, keď už na mieste boli všetky príslušné služby," dodal.

Gubernátor juhoukrajinskej Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin oznámil, že ruské útoky si vyžiadali troch mŕtvych a piatich zranených. Na sociálnych sieťach spresnil, že troma obeťami sú 72-ročná žena, 50-ročná žena a 41-ročný muž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy