Zatiahnuté
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Zdesenie, šok aj znechutenie. Svetoví lídri reagovali na atentát na Trumpa
Zdielať na

Zdesenie, šok aj znechutenie. Svetoví lídri reagovali na atentát na Trumpa

WASHINGTON / Sobotňajší (13.7.) atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v americkom štáte Pensylvánia odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Spojeného kráľovstva, Japonska, Izraela, EÚ, Kanady, či Maďarska.

Napätá atmosféra v spoločnosti nikomu neprospieva, tvrdí Pavel

Atentát na Donalda Trumpa je šokujúcim momentom nielen pre Spojené štáty, ale aj pre celý slobodný a demokratický svet, uviedol v nedeľu (14.7.) poľský prezident Andrzej Duda. Prezident ČR na sieti X uviedol, že napätá atmosféra v spoločnosti nikomu neprospieva a politici sa musia pokúsiť situáciu upokojiť.  Atentát odsúdil aj poľský premiér Donald Tusk. "V demokracii nie je násilie nikdy riešením politických sporov. Som si istý, že na tom sa všetci bez akýchkoľvek pochybností zhodneme," napísal Tusk taktiež na X.

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že atentát je hodný opovrhnutia a takéto násilné činy ohrozujú demokraciu. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na X napísala, že streľba na Trumpovom predvolebnom mítingu naznačila "temné hodiny" pre americkú demokraciu, a uviedla, že násilie by nemalo byť prostriedkom politického konfliktu. "V demokratických krajinách sa vo voľbách rozhoduje pomocou hlasovacích lístkov a nie pomocou zbraní," napísala Baerbocková.

Talianska premiérka verí, že zvíťazí dialóg

Podľa rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena je politické násilie absolútne neprijateľné. "Sila našej liberálnej demokracie - rešpekt, rovnosť a pluralizmus - nesmie byť oslabená nenávisťou a násilím," napísal Bellen na sieti X. Premiérka Talianska Giorgia Meloniová oznámila, že s obavami sleduje správy z Pensylvánie a že verí, že v nasledujúcich mesiacoch prezidentskej kampane zvíťazí dialóg a zodpovednosť nad nenávisťou a násilím.

​USA má investovať do bezpečnosti, nie do zbraní pre Ukrajinu, tvrdí Moskva

Spojené štáty by namiesto financovania zbraní pre Ukrajinu mali investovať do svojej bezpečnosti. V reakcii na atentát na Donalda Trumpa to podľa agentúry TASS uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Možno by bolo lepšie využiť tieto peniaze k financovaniu americkej polície a ďalších služieb, ich úlohou je zaistiť právo a poriadok v USA, uviedla v stanovisku. Čínsky prezident SI Ťin-pching vyjadril Trumpovi súcit a sympatie s tým, že Čína situáciu obozretne sleduje.

Útok odsúdil aj Zelenskyj

Reagoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa odsúdil. "Pokus o vraždu Donalda Trumpa bol hrôzostrašný zločin. Zločin, ktorý možno len odsúdiť a ktorý ukazuje, aké vážne sú momentálne globálne výzvy pre demokraciu. Násilie v akejkoľvek forme a kdekoľvek nesmie nikdy zvíťaziť. Som presvedčený, že Amerika prijme túto výzvu. Prajem Donaldovi Trumpovi skoré uzdravenie," uviedol na sociálnej sieti ukrajinský prezident.

Útok odsúdili aj českí politici

Premiér Českej republiky Petr Fiala dôrazne odsúdil útok na Donalda Trumpa. "Politika má byť súbojom názorov, násilie v nej nesmie mať miesto," uviedol na sieti X. Trumpovi zaželal skoré uzdravenie. Útok na Trumpa odsúdili aj ďalší českí politici, napríklad predsedníčka Snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) alebo predseda opozičného hnutia ANO Andrej Babiš.
 

Starmer pripomenul, že politické násilie nemá v spoločnosti miesto

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu aj s manželkou Sarou boli šokovaní útokom na Trumpa. "Modlíme sa za jeho bezpečnosť a skoré uzdravenie," uviedol Netanjahu. "Moje myšlienky a modlitby sú v týchto temných hodinách s prezidentom Donaldom Trumpom," maďarský predseda vlády Viktor Orbán uviedol na sociálnej sieti X.

Britský premiér Keir Starmer "bol zdesený šokujúcimi scénami" na predvolebnom mítingu prezidenta Donalda Trumpa. "Politické násilie v akejkoľvek podobe nemá v našej spoločnosti miesto," zdôraznil a dodal, že myšlienkami je so všetkými obeťami útoku. Japonský premiér Fumio Kišida vyhlásil, že je potrebné "rozhodne sa postaviť proti akejkoľvek forme násilia, ktorá spochybňuje demokraciu. Modlím sa za skoré uzdravenie bývalého prezidenta Trumpa."

Šokovaný bol aj šéf diplomacie EÚ

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell bol takisto "šokovaný" útokom na Trumpa, ktorý "dôrazne odsúdil". "Opäť sme svedkami neprijateľných násilných činov voči politickým predstaviteľom," dodal. Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že je "znechutený streľbou na bývalého prezidenta Trumpa" a zdôraznil, že "politické násilie nikdy nie je prijateľné". "Myšlienkami som s bývalým prezidentom Trumpom, účastníkmi podujatia a všetkými Američanmi," vyhlásiil.

Najčítanejšie správy