Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
873. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Urožajne
Zdielať na

873. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Urožajne

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (14.7.) oznámilo, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Urožajne v Doneckej oblasti.​ USA by namiesto do Kyjeva mali investovať do svojej vnútornej bezpečnosti, uviedla Moskva. Napätie na bielorusko-ukrajinskej hranici poľavilo a dodatočné vojenské posily, ktoré tam boli nedávno vyslané, sa stiahli na základne.

​Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Urožajne

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (14.7.) oznámilo, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Urožajne v Doneckej oblasti. Dedina Urožajne, ktorá mala pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu približne tisíc obyvateľov, je jednou z mála obcí, ktoré Ukrajina získala späť počas svojej ofenzívy v roku 2023.

Ruskej armáde sa už niekoľko mesiacov darí postupovať predovšetkým na východe Ukrajiny, keďže kyjevské jednotky zápasia s nedostatkom munície a vojakov, konštatuje AFP. Moskva v roku 2022 po sporných referendách anektovala Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť na juhu a východe Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že je ochotný rokovať o mierových podmienkach, ak sa ukrajinské sily úplne stiahnu z týchto štyroch oblastí. Kyjev túto požiadavku odmietol

​USA by namiesto do Kyjeva mali investovať do svojej vnútornej bezpečnosti, uviedla Moskva

Spojené štáty by namiesto financovania zbraní pre Ukrajinu mali investovať do svojej vnútornej bezpečnosti. V reakcii na útok na amerického exprezidenta Donalda Trumpa to dnes podľa agentúry TASS uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Hovorkyňa ruskej diplomacie sa vo svojom vyjadrení obrátila na tých, ktorí v USA hlasujú za dodávky zbraní ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. "Možno by bolo lepšie využiť tieto peniaze na financovanie americkej polície a ďalších služieb, ktorých úlohou je zabezpečovať právo a poriadok v USA," poznamenala. Spojené štáty by mali podľa Ruska "preskúmať svoju politiku podnecovania nenávisti voči politickým oponentom a krajinám".

​Napätie na hranici s Ukrajinou ustalo, vojaci sa stiahli na základne. tvrdí Lukašenko

Napätie na bielorusko-ukrajinskej hranici poľavilo a dodatočné vojenské posily, ktoré tam boli nedávno vyslané, sa stiahli na základne. Vyhlásil to v sobotu (13.7.) podľa agentúry Reuters bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina. Bieloruské ministerstvo obrany minulý mesiac oznámilo, že posilňuje vojenskú prítomnosť na hranici v reakcii na údajný bezpečnostný incident a posilňovanie počtu ukrajinských vojakov pri hranici. Do oblasti údajne bola vyslaná divízia raketometov MlRS, aby otestovala pripravenosť na boj.

V sobore Lukašenko podľa agentúry Belta počas návštevy prihraničného regiónu povedal, že bieloruské spravodajské služby zistili, že sa ukrajinskí vojaci z citlivých oblastí stiahli. "To znamená, že vojaci, ktorí boli vyslaní ako posily, teraz odišli," citovala bieloruského vodcu Belta. "Teraz nie sú s Ukrajincami žiadne ťažkosti a ja dúfam, že žiadne nebudú," dodal Lukašenko. Ukrajina popiera, že by k hranici vyslala dodatočných vojakov, a považuje tvrdenia za bieloruskú zmienku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy