Zatiahnuté
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Útočník, ktorý strielaľ na Donalda Trumpa bol samotár
Zdielať na

Útočník, ktorý strielaľ na Donalda Trumpa bol samotár

WASHINGTON / Útočník, ktorý strieľal na Donalda Trumpa bol samotár, v škole ho šikanovali a navštevoval strelecký klub. FBI nenašla v jeho profiloch na sociálnych sieťach žiadne vyhrážky a nemá informácie ani o prípadných psychických problémoch. Útok tak vyšetruje ako možný domáci terorizmus. Donald Trump pricestoval po atentáte do Milwaukee na nominačný zjazd republikánov, ktorý by ho mal potvrdiť ako oficiálneho prezidentského kandidáta.

Dvadsaťročný Thomas Matthew Crooks, mladík, ktorý vynikal v matematike a prírodných vedách, nemal však veľa kamarátov. Spolužiaci ho opísali ako samotára, ktorý chodil oblečený v loveckom oblečení a čelil šikane. "Pri obede sedával sám, a to niekedy deťom stačí, aby sa začali posmievať. Čelil šikane skoro každý deň. Bol zvláštny a zvykol nosiť rúško aj po skončení pandémie," opísal spolužiak strelca Jason Kohler.

​Prečo si ako volič republikánov vybral práve Trumpov míting, polícia vyšetruje. Jediný dôkaz, ktorý svedčí o tom, že sa na streľbu chystal, je nákup asi 50 nábojov len niekoľko hodín pred útokom. Zbraň mala patriť jeho otcovi. Okrem Donalda Trumpa a dvoch divákov smrteľne zasiahol aj dobrovoľného hasiča Coreyho Comperatore, ktorý chránil rodinu vlastným telom. "Bol to úžasný človek, ktorý robil svoju prácu s vášňou, nie pre uznanie. Nechcel by, aby sme tu teraz sedeli a smútili. Preto budeme spomínať na pekné chvíle. Zostane pre nás hrdinom, ktorý sa obetoval pre rodinu," povedal kolega zastreleného hasoča Craig Cirrincione.

​Americký minister vnútra uviedol, že došlo k zlyhaniu bezpečnostných opatrení. Strecha, kde sa strelec pohyboval, mala byť súčasťou operačných plánov. Pre JOJ24 to potvrdil aj bezpečnostný expert Lumir Němec. ​Niektoré americké médiá uviedli, že za útočníkom pred streľbou vyliezol policajt, keď na podozrivú osobu upozornili diváci. Keď naňho útočník namieril, vrátil sa späť. Držal sa totiž oboma rukami hrany strechy a nedokázal vytiahnuť zbraň. Crooks vzápätí začal strieľať smerom k pódiu.

Donald Trump deň po útoku pricestoval do Milwaukee na nominačný zjazd, kde ho vo štvrtok majú potvrdiť ako prezidentského kandidáta republikánov. "Teraz to bude úplne iný prejav, je to šanca spojiť celú krajinu, dokonca celý svet. Príhovor bude veľmi odlišný, ako by bol pred dvomi dňami," povedal Donald Trump pre Washington Examiner. Bezpečnostné opatrenia sa na zjazde ani po atentáte sprísňovať nebudú, a to sa týka aj práva na držbu zbrane, ktoré je zakotvené v ústave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy