Zatiahnuté
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
874. deň na Ukrajine: Zelenskyj chce mať do novembra hotový mierový plán na ďalší samit
Zdielať na

874. deň na Ukrajine: Zelenskyj chce mať do novembra hotový mierový plán na ďalší samit

Zdroj: TASR

KYJEV / Neznámy útočník hodil granát na náborovú kanceláriu v meste Busk v Ľvivskej oblasti. Explózia poškodila fasádu a okná budovy. Nikto sa nezranil. Po podozrivom pátrajú. Incident sa stal v období, keď sa Ukrajina snaží naverbovať viac vojakov. Mnoho mužov v bojaschopnom veku sa odvtedy pokúsilo z krajiny ujsť. Len včera večer chytili štyroch ukrajinských dezertérov na hraniciach s Moldavskom. Jedného z nich, ktorý kládol odpor, pohraničník zastrelil. Ukrajinské úrady okolnosti incidentu vyšetrujú. Moskva hlási zostrelenie takmer 30-tich ukrajinských dronov na západe krajiny a nad Krymom. Dvaja ľudia sa zranili.

Ukrajina: Na hraniciach s Moldavskom zastrelili dezertéra

Podľa SBI boli zadržaní štyria vojaci, keď sa pešo blížili k moldavskej hranici v juhoukrajinskej Odeskej oblasti pri pobreží Čierneho mora. SBI spresnil, že k incidentu došlo v nedeľu. "Jeden z utečencov pri pokuse o útek napadol príslušníka pohraničnej stráže. Ten v reakcii na to použil služobnú zbraň a útočníka zastrelil," uviedol úrad a dodal, že v prípade sa začalo aj vyšetrovanie.

Hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko pre ukrajinské médiá uviedol, že príslušník pohraničnej stráže použil zbraň v sebaobrane. Podľa pohraničnej stráže tento rok zomrelo viac než 12 ľudí, ktorí sa pokúšali prekročiť rieku Tisa pretekajúcej pozdĺž západnej hranice krajiny. V posledných mesiacoch tiež zadržali desiatky ľudí, ktorí sa pokúšali utiecť z krajiny.

Na Ukrajine je v dôsledku vojny s Ruskom vyhlásené stanné právo. Muži v bojaschopnom veku majú až na niekoľko výnimiek zakázané opustiť svoju krajinu. Často však dochádza najmä k pokusom mužov o útek cez hranice do susedných štátov a Moldavska.

Ukrajina: Na náborové centrum armády hodili granát

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v apríli podpísal zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Podľa AFP rozšírený nábor do armády vyvolal na Ukrajine hnev a strach a desiatky mužov v bojaschopnom veku boli prichytené pri nelegálnom úteku z krajiny. V pondelok krátko po polnoci dostala polícia v Ľvovskej oblasti hlásenie o hodení granátu na náborovú kanceláriu v Busku.

"Pri incidente nebol nikto zranený. Poškodená bola fasáda a okná budovy," uviedla vo vyhlásení miestna polícia a dodala, že príslušníci orgánov činných v trestnom konaní prijímajú opatrenia na identifikáciu a zadržanie páchateľa. Na mieste činu pracujú aj forenzní experti. Podľa príslušníka miestnej polície zostal v dôsledku výbuchu pred budovou menší kráter.

Ukrajina: Zelenskyj chce mať do novembra hotový mierový plán na ďalší samit

Ukrajina zorganizovala prvý mierový summit minulý mesiac vo Švajčiarsku. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia 92 krajín s výnimkou Ruska. Kyjev uviedol, že na nasledujúcu schôdzku o mieri by mohol pozvať aj predstaviteľov Ruska. "Stanovil som cieľ, že v novembri budeme mať plne pripravený plán," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii v Kyjeve.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí sa minulý týždeň vyjadril, že Moskva sa nezúčastní ani na ďalšom summite, hoci Kremeľ bol v tejto otázke menej kategorický a uviedol, že neexistuje "žiadna presná podstata" myšlienky nasledujúcej mierovej schôdzky. Zelenskyj v pondelok tiež dodal, že Ukrajina dostane v priebehu tohto leta niekoľko bojových stíhačiek F-16 a ďalšie pred koncom roka; ich presný počet však nevedel určiť, píše Reuters.

"Nebude ich dosť, určite nás posilnia, ale bude ich dosť na boj na úrovni ruského letectva? Myslím, že ich nebude dosť," povedal novinárom s tým, že Kyjev očakával väčšie množstvo týchto stíhačiek.

Čína začala pri svojom pobreží spoločné vojenské cvičenie s Ruskom

Podľa čínskeho ministerstva obrany manévre prebiehali v západnej a severnej časti Tichého oceánu. Ministerstvo zdôraznilo, že cvičenie nemá žiaden súvis s medzinárodnou či regionálnou situáciou a nie je zamerané proti žiadnej tretej strane. "Cieľom spoločných manévrov je demonštrácia odhodlania a schopností oboch strán pri spoločnom riešení námorných bezpečnostných hrozieb a zachovaní globálneho a regionálneho mieru a stability," oznámil čínsky rezort obrany. "Cvičenia ďalej prehlbujú komplexné strategické partnerstvo Číny a Ruska," dodal. 

Peking o vojenských cvičeniach s Ruskom informoval po summite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone. Lídri NATO na summite vyjadrili znepokojenie nad prehlbujúcimi sa väzbami medzi Čínou a Ruskom. Peking sa podľa NATO stal "rozhodujúcim podporovateľom ruskej vojny na Ukrajine prostredníctvom takzvaného partnerstva bez obmedzení a rozsiahlej podpory ruskej obrannej priemyselnej základne", pripomína AFP.

Čína napriek kritike zo Západu v súvislosti s podporovaním Moskvy trvá na tom, že nie je účastníkom konfliktu na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy