Skoro jasno
26°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Zatvorenie bane nestačilo. Nelegálna ťažba pokračovala až kým baníkov nezavalilo
Zdielať na

Zatvorenie bane nestačilo. Nelegálna ťažba pokračovala až kým baníkov nezavalilo

NAIROBI / Prinajmenšom päť ľudí prišlo o život a viacero ďalších utrpelo zranenia po tom, ako sa na severe Kene zrútila improvizovaná baňa na zlato. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v stredu (17. júla) píše agentúra Reuters.

Úrady nariadili už v marci zatvorenie improvizovanej bane pri etiópskych hraniciach. Došlo k tomu po násilných sporoch miestnych komunít o prístup do tejto oblasti, pri ktorých už zahynulo viacero ľudí. Na mieste sa však napriek tomu v nelegálnej ťažbe pokračovalo. "Približne 1000 ľudí premohlo bezpečnostné sily a vtrhlo do oblasti v pondelok (17. júla) večer a pustili sa do ťažby," informoval David Saruni zástupca komisára okresu Marsabit. Výkop sa však zrútil a pochoval prinajmenšom päť ľudí, o čom v utorok (16. júla) večer informovali miestne úrady.

"Vykopali opustené miesto, ktoré sa zrútilo, a pochovali päť tiel, ktoré sa podarilo nájsť," povedal Saruni pri záchranných prácach. Predstavitelia neďalekej obce Alio Guyo hovorili dokonca až o deviatich nájdených telách, údajne päť Keňanov a štyria Etiópčania. V tejto oblasti zahynulo už v máji pri nelegálnej ťažbe päť ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy