Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
876. deň na Ukrajine: Na Ukrajine je vyše 42.000 nezvestných osôb
Zdielať na

876. deň na Ukrajine: Na Ukrajine je vyše 42.000 nezvestných osôb

Zdroj: TASR

KYJEV / V Charkove plánujú Ukrajinci stavbu podzemných škôl. Ukrajinské ministerstvo vnútra eviduje 42.000 nezvestných osôb. Rusko a Ukrajina si vymenili dohromady 190 vojnových zajatcov a Kremeľ odmieta, že by ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti zlyhala.

​Kremeľ odmieta, že by ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti zlyhala

Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny nezlyhala, uviedol v stredu (17.júla) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ofenzívu v Charkovskej oblasti spustilo Rusko v máji. Ruské úrady v oznámili, že obmedzia verejnosti prístup do 14 dedín v Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, a to pre neustále ukrajinské útoky.

Peskov však v reakcii na toto rozhodnutie dôrazne poprel, že by to znamenalo zlyhanie ruskej ofenzívy. "Táto operácia prebieha, bude pokračovať až do svojho úspešného konca. Kým však nie je dokončená, barbarské útoky kyjevského režimu na civilnú infraštruktúru pokračujú. S cieľom prijať potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti obyvateľov sa zavádzajú nové postupy," povedal kremeľský hovorca. Belgorodská oblasť je v čase vojny na Ukrajine pravidelne terčom ukrajinských útokov.

Podľa tamojšieho gubernátora Viačeslava Gladkova si útoky na Belgorodskú oblasť od februára 2022, keď Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu, vyžiadali už cez 200 obetí. Dvoch mŕtvych hlásili aj po útoku ukrajinského dronu na ruskú obec Cerkovnyj, ktorá leží asi osem kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Rusko a Ukrajina si vymenili dohromady 190 vojnových zajatcov

Rusko a Ukrajina si vymenili 190 vojnových zajatcov, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Výmenu následne potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "V dôsledku rokovacieho procesu sa z územia kontrolovaného kyjevským režimom vrátilo 95 ruských vojakov, ktorým v zajatí hrozilo smrteľné nebezpečenstvo. Výmenou za nich bolo (Kyjevu) odovzdaných 95 vojakov ukrajinskej armády," uviedol ruský rezort obrany vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti. Ministerstvo ďalej informovalo, že prepustení ruskí vojaci budú letecky prevezení do Moskvy, aby tam absolvovali lekárske prehliadky. Pomoc pri ich výmene podľa rezortu poskytli Spojené arabské emiráty. 

"Pokračujeme v navracaní našich ľudí domov," uviedol Zelenskyj a poďakoval sa ukrajinskému vyjednávaciemu tímu aj Spojeným arabským emirátom. "Bez ohľadu na to, aké je to ťažké, hľadáme všetkých, ktorí ešte môžu byť v zajatí," dodal s tým, že domov sa musia vrátiť všetci vojnoví zajatci.

​Ukrajina: V Charkove plánujú stavbu podzemných škôl

V ukrajinskom meste Charkov, ktoré takmer denne ostreľujú ruské sily, postavia sústavu škôl pod zemou, aby ochránili deti pred útokmi, uviedli predstavitelia mesta. Charkov, druhé najväčšie mesto na Ukrajine, leží len niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ruskom, ktoré od začiatku invázie delostrelecky ostreľujú mesto. "Po úspešnej realizácii prvého projektu podzemnej školy na Ukrajine sa v Charkove začala výstavba ďalších troch takýchto zariadení," oznámili predstavitelia mesta vo vyhlásení. 

Starosta Charkova Ihor Terechov uviedol, že mesto pre školy vyčlenilo vlastné finančné prostriedky, aby sa ich prevádzka mohla začať čoskoro. "Charkov potrebuje moderné systémy protivzdušnej obrany, ktoré ochránia vzdušný priestor, aby ľudia mohli žiť vo viac-menej normálnych podmienkach, a deti mohli pokojne študovať," povedal Terechov vo vyhlásení. Úrady v Doneckej oblasti tento týždeň oznámili, že v nemocnici v meste Pokrovsk budujú podzemné oddelenia.

​Ukrajinské ministerstvo vnútra eviduje 42.000 nezvestných osôb

Na Ukrajine je momentálne nezvestných približne 42.000 tamojších občanov, a to vrátane civilistov aj vojakov. Uviedol to Dmytro Bohaťuk, ktorý má v rámci ukrajinského ministerstva vnútra na starosti oddelenie zaoberajúce sa nezvestnými osobami. Podľa Bohaťuka evidovali ešte pred časom až 51 000 nezvestných.

Toto číslo sa však znížilo po tom, ako sa odrátali tisícky vojnových zajatcov, ktorých pobyt je známy. Bohaťuk vzhľadom na stále vysoký počet nezvestných upozornil na problém s identifikáciou obetí a padlých priamo na bojisku. V tejto súvislosti povedal, že ministerstvo obrany neodoberá genetické vzorky vojakom, ktorých posiela do boja. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy