Jasno
19°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Prezident Pellegrini pricestoval do Maďarska. Stretol sa s prezidentom krajiny
Zdielať na

Prezident Pellegrini pricestoval do Maďarska. Stretol sa s prezidentom krajiny

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ / Prezident SR Peter Pellegrini vo štvrtok (18.7.) pricestoval do Maďarska. Ide o jeho prvú oficiálnu návštevu tejto krajiny od nástupu do funkcie. V Budapešti sa stretol s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom. Počas debaty medzi štyrmi očami si odovzdali aj dary. Prezident Slovenska Peter Pellegrini priniesol víno zo Slovenska a odnášal si maďarskú whiskey. Vrámci tradičných prezidentských návštev ide o jeho tretiu cestu po Českej republike a Poľsku. Na mieste je aj reportérka TV JOJ Drahu Dobrovicsová.

Maďarsko prisľúbilo pomoc pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska

V závere oficiálne návštevy Maďarska Pellegrini položí veniec k pamätnej tabuli Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, dvoch slovenských Židov, ktorí v apríli 1944 úspešne ušli z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Maďarsko prisľúbilo predĺženie pomoci pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska do konca roka 2025. Prezident SR Peter Pellegrini o tom informoval po štvrtkovom (18.7.) stretnutí s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom v Budapešti. "Som veľmi rád, že už budúci týždeň budeme môcť na území Slovenskej republiky privítať prvé dve F-16, ktoré postupne prevezmú kontrolu nad vzdušným priestorom, ale do konca roku 2025 budeme ešte odkázaní na pomoc aj Maďarskej republiky. A ja vám aj v mene občanov Slovenska veľmi pekne za túto pomoc ďakujem," vyhlásil Pellegrini.

Ako pripomenul, Slovensko aktuálne nedisponuje prostriedkami protivzdušnej obrany ani vlastným vojenským letectvom, pretože bývalá vláda odovzdala stíhačky MiG-29 a protivzdušné systémy ako pomoc Ukrajine bez adekvátnej náhrady. Sulyok poznamenal, že ako veliteľ maďarskej armády je rád, že môže zabezpečovať ochranu vzdušného priestoru SR. V súvislosti so vzťahmi oboch krajín Pellegrini tiež ocenil, že ekonomická výmena medzi SR a Maďarskom narastá. Upozornil aj na výmenu pracovnej sily. Umožňuje to podľa neho aj zlepšenie hraničnej infraštruktúry. Poukázal na to, že za posledné roky sa zvýšil počet hraničných priechodov zo šestnásť na štyridsať. V budúcnosti by sa mohli projekty podľa neho sústrediť na rozvoj železničných cezhraničných prepojení, kde vníma určitý nedostatok.

Slovensko nebude bojkotovať maďarské predsedníctvo v Rade EÚ

Slovensko sa nebude počas predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie pridávať k aktivitám smerujúcim k jeho bojkotu. Prezident SR Peter Pellegrini o tom informoval po štvrtkovom (18.7.) stretnutí s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom v Budapešti, informuje osobitná spravodajkyňa TASR. "Nemyslím si, že treba niekoho trestať len preto, že sa snaží o nejaký dialóg - a Slovenská republika tak ani robiť nebude," vyhlásil Pellegrini. Uistil, že zástupcovia slovenskej vlády sa budú na všetkých primeraných úrovniach zúčastňovať na aktivitách maďarského predsedníctva. Nevidí dôvod trestať suverénny postoj vlády jednej z krajín Európskej únie len preto, že sa niekomu nepáči.

Vyšehradskú štvorku považuje Pellegrini za životaschopný projekt

Slovenský prezident zároveň požiadal maďarskú hlavu štátu, aby Maďarsko medzi svoje priority počas predsedníctva zaradilo aj tému nekalých obchodných praktík a pretrvávajúcej dvojakej kvality potravín. "Nepodarilo sa Európskej únii a komisii tento vážny problém vyriešiť, a preto budem rád, ak bude môcť Slovensko aj prostredníctvom maďarského predsedníctva túto tému naďalej akcentovať a na jesennom summite sa k tomu určite naši zástupcovia na rade premiérov vrátia," zdôvodnil.

Vyšehradskú štvorku označil Pellegrini za životaschopný projekt. "Som presvedčený, že v dnešnej dobe je tých tém, kde krajiny V4 dokážu nájsť spoločný jazyk, obrovské množstvo. A niektoré z týchto tém sú zároveň prioritami Maďarska počas predsedníctva v Rade Európskej únie," poznamenal. Spomenul napríklad prioritu riešenia nelegálnej migrácie či ochrany a podpory poľnohospodárstva. Víta tiež agendu maďarského predsedníctva vo vzťahu k rozširovaniu Európskej únie o krajiny západného Balkánu.

Sulyok po schôdzke s Pellegrinim: Dialóg Maďarska a SR treba posilňovať 

Bilaterálny dialóg medzi Maďarskom a Slovenskom treba nielen udržiavať, ale aj posilňovať, aby tieto krajiny mohli ešte viac slúžiť vlastným národným záujmom na regionálnej a európskej úrovni, ako aj záujmom vyplývajúcim zo strategického partnerstva oboch krajín. Uviedol to maďarský prezident Tamás Sulyok vo štvrtok (18.7.) v Budapešti na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom SR Petrom Pellegrinim. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Na stretnutí sme sa dotkli niekoľkých prioritných oblastí zameraných na posilnenie strategického partnerstva," povedala maďarská hlava štátu. Sulyok dodal, že v súvislosti s predsedníctvom Maďarska v Rade Európskej únie požiadal Pellegriniho o podporu Budapešti v sprostredkovaní presadzovania obmedzenia nelegálnej migrácie, posilnenia európskej obrannej politiky, poľnohospodárskej politiky EÚ zameranej na poľnohospodárov a skutočných riešení demografických výziev.

Maďarský prezident ďalej podčiarkol, že jeho krajina odmieta všetky formy agresie. "Ľudská dôstojnosť je nedotknuteľná, treba ju rešpektovať, vyžadovať jej rešpektovanie a chrániť ju," dodal s poznámkou, že je hlboko odsúdeniahodné, keď agresori konajú proti mieru vojenskou silou, teroristickým činom či atentátom proti jednotlivcom. Prezidenti hovorili aj o situácii národnostných menšín a zhodli sa, že podpora spolunažívania je v záujme oboch strán. Slovenský prezident sa po schôdzke so svojím maďarským náprotivkom stretol s predsedom maďarského parlamentu Lászlóom Kövérom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy