Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
877. deň na Ukrajine: Zelenskyj nepriamo skritizoval Orbána, varoval pred zradou európskej jednoty
Zdielať na

877. deň na Ukrajine: Zelenskyj nepriamo skritizoval Orbána, varoval pred zradou európskej jednoty

KYJEV / Nový britský premiér Starmer chce posilniť vzťahy s Európskou úniou. Hovoril o tom na dnešnom stretnutí s európskymi politikmi. Medzi lídrami bol aj ukrajinský prezident. Zelenskij vo svojom prejave nepriamo kritizoval sólo návštevy maďarského premiéra Viktora Orbána do Ruska a Číny. Slovensko na stretnutí zastupoval podpredseda vlády Peter Kmec.

​Zelenskyj nepriamo skritizoval Orbána, varoval pred zradou európskej jednoty

Európska únia a NATO nemusia brať ohľad na jednotlivých lídrov, ktorí chcú navštevovať "hlavné mesto vojny" a rokovať proti spoločnému záujmu, vyhlásil vo štvrtok 18. júla ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na rokovaní Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Británii sa tak nepriamo vymedzil voči počínaniu maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý nedávno o Ukrajine rokoval v Moskve. Zelenskyj v prejave varoval, že ruský prezident Vladimir Putin sa môže pokúsiť tlačiť na jednotlivé európske krajiny, aby "zradili" ostatných.

Ukrajinský prezident sa takto vyjadril hneď na úvod summitu EPC. Po jeho boku sedel britský premiér Keir Starmer, ktorý za hlavný cieľ stretnutia označil "potvrdenie našej skalopevnej podpory Ukrajinebrániacej sa tretím rokom ruskej ozbrojenej agresie.

Podľa Zelenského tkvie sila Európy v jednote, zatiaľ čo Putin nie je schopný udržiavať stále partnerstvá so "naozaj silnými lídrami". "Môže sa pokúsiť vás osloviť alebo obrátiť sa na niektorých vašich partnerov individuálne v snahe vás nalákať alebo dotlačiť alebo vydierať, aby jeden z vás zradil ostatných a tým oslabil našu jednotu," povedal.

​V Kyjeve v noci vyhlasovali poplach; obrana mesta zneškodnila dron       

 V ukrajinskej metropole Kyjev bol v stredu (17.7.) neskoro večer vyhlásený letecký poplach a z jednej zo štvrtí bolo počuť aj mohutné explózie. Kyjevský primátor Vitalij Kličko neskôr informoval, že bola aktivovaná protilietadlová obrana mesta, ktorá zneškodnila útočný dron. Ako uviedla agentúra AFP, podľa Klička na mieste dopadu trosiek zostreleného dronu zasahujú hasiči a záchranári. Informácie o prípadných zranených alebo materiálnych škodách nateraz nie sú k dispozícii.

Kličko vo svojom statuse v aplikácii Telegram apeloval na obyvateľov Kyjeva, aby neignorovali vyhlásenia poplachu a šli sa skryť do krytov alebo na iné bezpečné miesta. Uviedol, že v stredu (17.7.) večer "zatiaľ" odzneli sirény "už trikrát". Pripomenul, že "nepriateľ je zákerný a cynický". Aj minulý týždeň Kyjevom otriasla raketová paľba, ktorá zdevastovala renomovanú detskú nemocnicu Ochmatdyt a vyvolala vlnu odsúdenia zo strany medzinárodného spoločenstva. 

Ukrajina potvrdila ústup z dediny Urožajne v Doneckej oblasti        

Ukrajinské jednotky sa stiahli z dediny Urožajne v Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok (18.7.) hovorca ukrajinskej armády Nazar Vološyn. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ukrajinský verejnoprávny telerozhlas Suspilne. "Keďže nepriateľ zničil v dedine Urožajne takmer všetko, obranné sily sa stiahli na iné pozície. Bolo prijaté rozhodnutie zachovať životy a zdravie našich vojakov, ktorí tam udržiavali obranu," povedal Vološyn. Ruské ministerstvo obrany už v nedeľu (14.7.) oznámilo, že jeho jednotky prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou.

​Zelenskyj: Použitie západných zbraní neviedlo k eskalácii vojny s Ruskom        

Použitie západných zbraní neviedlo k eskalácii vojny s Ruskom, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Londýne. Následne vyzval lídrov zúčastnených krajín na zníženie obmedzení pre používanie zbraní na území Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters a stanice Sky News. "Čím menej obmedzení budeme mať na používanie účinných zbraní, tým viac sa Rusko bude usilovať o mier," povedal ukrajinský líder. Zelenskyj osobitne vyzval USA, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Nemecko, Poľsko a "ďalších priateľov", aby boli podľa jeho slov odvážni a poskytli dodatočné zdroje, najmä na zostrelenie bezpilotných lietadiel.

Podľa Zelenského ruský prezident Vladimir Putin zlyhal pri snahách rozdeliť Európske krajiny. Varoval však, že sa Putin môže pokúsiť osloviť jednotlivé krajiny alebo strany v snahe oslabiť túto skupinu. To by podľa ukrajinského lídra mohlo zahŕňať "snahu pokúšať vás, vyvíjať na vás nátlak alebo vás vydierať, aby jeden z vás zradil zvyšok". Zelenskyj vo štvrtok (18.7.) pricestoval do Spojeného kráľovstva na štvrtý summit EPC. Osobitne sa stretne aj s kráľom Karolom III. a premiérom Keirom Starmerom.  Macron.

​Česko a Ukrajina uzavreli bezpečnostnú dohodu        

Česko a Ukrajina vo štvrtok (18.7.) uzavreli bezpečnostnú dohodu. Premiér ČR Petr Fiala a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj ju podpísali na okraj summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC) vo Veľkej Británii. Dokument podľa Fialu ukotvuje súčasnú spoluprácu krajín a vytvára priestor na spoluprácu do budúcnosti, informuje spravodajkyňa TASR. Zelenskyj sa Fialovi za uzavretie dohody poďakoval. "Je to ďalší krok na rozšírenie našej spolupráce v oblasti bezpečnosti a kdekoľvek inde. Ďakujem a ďakujem aj všetkým Európanom za podporu," povedal po podpise dohody ukrajinský prezident.

Na Ukrajine sa podľa Fialu vytvára veľký priestor pre české firmy, aby sa zapojili do povojnovej obnovy. Zmluva obsahuje aj časť zameranú na rozvoj technickej a finančnej spolupráce a tiež na bilaterálne vzťahy a politickú spoluprácu. Ešte pred podpisom dohody uviedol, že hoci nejde o právne záväznú medzinárodnú zmluvu, má veľký symbolický význam. Podobný dokument už s Kyjevom podpísalo viacero krajín. Podľa predstaviteľov EÚ nemajú tieto bezpečnostné dohody rovnakú váhu ako dohoda o vzájomnej obrane členských krajín NATO. Predstavujú však akýsi prísľub na poskytnutie zbraní a inej pomoci Ukrajine s cieľom posilniť jej bezpečnosť či v budúcnosti odvrátiť akúkoľvek ďalšiu inváziu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy