Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
878. deň na Ukrajine: Ukrajina musí spolupracovať s USA aj v prípade zvolenia Trumpa, povedal Zelenskyj
Zdielať na

878. deň na Ukrajine: Ukrajina musí spolupracovať s USA aj v prípade zvolenia Trumpa, povedal Zelenskyj

LONDÝN / Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách v Spojených štátoch by pre Ukrajinu bolo ťažké, ale Ukrajinci sú na takúto možnosť pripravení, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre BBC.

​Trumpova voľba senátora J. D. Vance za kandidáta na viceprezidenta jasne ukázala, ako by sa v prípade jeho víťazstva vo voľbách mohol premeniť postoj Washingtonu k Ukrajine, ktorá už tretím rokom čelí ruskej agresii na svojom území. Vance v jednom rozhovore v minulosti doslova vyhlásil: "Je mi naozaj jedno, čo sa stane s Ukrajinou, tak či onak," pripomína agentúra Reuters.

​Ukrajina podľa neho musí spolupracovať so Spojenými štátmi

Zelenskyj, ktorý poskytol BBC rozhovor na okraji summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC), Vanceov výrok komentoval slovami: "Možno naozaj nevie, čo sa na Ukrajine deje, ale my musíme so Spojenými štátmi spolupracovať."

Na otázku redaktora, či by prípadné Trumpovo víťazstvo vo voľbách bolo pre Ukrajinu tvrdé, Zelenskyj odvetil, že Ukrajinci "sa tvrdej práce neboja".

Administratíva súčasného prezidenta Joea Bidena v priebehu konfliktu poskytuje Ukrajine zbrane a potrebné vybavenie, hoci dodávky americkej pomoci boli niekoľko mesiacov zablokované pre spory v americkom Kongrese.

​Trump v rámci svojej predvolebnej kampane opakovane tvrdí, že by v prípade svojho víťazstva vo voľbách ukončil rusko-ukrajinský konflikt "za jediný deň" dohodou pri rokovacom stole ešte pred nástupom do Bieleho domu. Vyhlásil tiež, že keby bol v prezidentskom úrade vo februári 2022, keď Moskva poslala svoje vojská na Ukrajinu, k žiadnej vojne by vôbec nedošlo.

Zelenskyj vyzval na zrušenie zákazu používať rakety dlhého dosahu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok 19. 7. v Londýne na stretnutí s britským premiérom Keirom Starmerom a jeho ministrami opätovne vyzval západných spojencov, aby povolili využitie raketových systémov dlhého dosahu na území Ruska.

"Prosím, presvedčte ostatných partnerov, aby odstránili tieto obmedzenia," povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident sa zároveň poďakoval Spojenému kráľovstvu za podporu v prebiehajúcej vojne, informuje stanica Sky News. "Cítime podporu a vaše rozhodnutia nám pomohli brániť slobodu a demokraciu na Ukrajine a veľmi pomohli ukrajinskému národu," uviedol ukrajinský líder a dodal, že chce s britskou vládou diskutovať o ďalších možnostiach pomoci Ukrajine.

Zelenskyj bol prvým oficiálnym hosťom na Downing Street, odkedy sa Starmer 5. júla stal novým premiérom. Ukrajinský prezident je zároveň aj prvým zahraničným lídrom, ktorý osobne vystúpil pred britským vládnym kabinetom od roku 1997, keď tak urobil vtedajší americký prezident Bill Clinton.

Britský premiér zdôraznil, že v britskom parlamente vládne jednota na podpore Kyjevu. Zelenskému zároveň prisľúbil, že Británia zrýchli dodávky pomoci Ukrajine. Britský minister obrany John Healey tento mesiac uviedol, že dodávky sľúbené bývalou konzervatívnou vládou budú dodané v priebehu 100 dní.

Poľsko súhlasilo s urýchlením dodávok F-16 na Ukrajinu

Ukrajinský prezident oznámil, že Poľsko súhlasilo s urýchlením dodávok stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Zelenskyj na sociálnej sieti X uviedol, že vo štvrtok sa počas summitu Európskeho politického spoločenstva v Spojenom kráľovstve stretol s poľským premiérom Donaldom Tuskom, s ktorým prediskutovali posilnenie obranných spôsobilostí Ukrajiny.

"Dnes (piatok) máme pozitívne rozhodnutie od poľskej vlády na špecifickú záležitosť, ktorá Ukrajine umožní dostať stíhačky F-16 skôr," napísal. Zároveň sa Tuskovi poďakoval za účinnosť v nadväznosti na predchádzajúce dohody. "Som vďačný Poľsku za jeho silnú podporu Ukrajiny," dodal.

F-16 Fighting Falcon je jednomotorové nadzvukové viacúčelové bojové lietadlo, ktoré vyvinuli v Spojených štátoch. Kyjev čaká od viacerých krajín dodávky týchto lietadiel, od ktorých si sľubuje posilnenie svojho potenciálu pri ochrane vzdušného priestoru a odrážaní vzdušných útokov Ruska.

Poľsko má spoločné hranice s Ukrajinou a patrí k blízkym podporovateľom tejto krajiny počas ruskej invázie. Nepatrí však medzi krajiny, ktoré Kyjevu prisľúbili lietadlá F-16, píše Reuters. Kancelária poľského premiéra na Zelenského vyjadrenia bezprostredne nereagovala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy