Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
V obľúbenej destinácii sa objavili nebezpečné tvory. Ich dotyk môže zabíjať
Zdielať na

V obľúbenej destinácii sa objavili nebezpečné tvory. Ich dotyk môže zabíjať

Zdroj: ISIFA/ilustračné

SAN SEBASTIÁN / Španielske úrady varujú pred nebezpečenstvom. Na tamojších plážach pobrežia Atlantiku sa objavil obávaný pŕhlivec. Jeho jediný dotyk môže spôsobiť smrť, informoval web TN.cz.

Podľa webu TN.cz je mechúrovka portugalská pre svoj vzhľad nazývaná aj "galériou" alebo "modrým portugalským bojovníkom". Tento týždeň sa objavila na španielskych plážach. Ide o pŕhlivca, ktorý môže s chápadlami merať až 30 metrov.

Hlásenia pribúdajú

Úrady len za posledné dni evidovali zhruba desať exemplárov pri meste San Sebastián. Ďalšie štyri hlásia v Ondarrete a v Sagüés a dve mechúrovky boli videné na pláži La Zurriola v Kursaale. V utorok (16. 7.) tam jeden z pŕhlivcov poranil maloleté dievča, ktoré bolo na mieste ošetrené a bez komplikácii. Kvôli stavu mora bola však vyvesená červená vlajka.

Vyvesenie bielej vlajky

Pred prítomnosťou týchto tvorov varovala mestská rada v San Sebastiáne. Na plážach už bola vyvesená biela vlajka a pokiaľ sa v oblasti objaví viac ako 15 tvorov, zmení sa na červenú vlajku.

Útok mechúrovky je extrémne bolestivý a môže pretrvávať aj niekoľko dní. Jej jed dokáže aj zabíjať. Úrady v prípade zranenia radia miesto rýchlo umyť morskou vodou, odstrániť prípadné kusy mechúrovky a vyhľadať lekársku pomoc.

Mechúrovka je často mylne považovaná za medúzu, s ktorou si je veľmi blízka. Ich jed je veľmi silný a slúži na to, aby paralyzoval a usmrtil menšie ryby a kôrovce. "Pre človeka je síce smrteľné len zriedka, ale je bolestivé a spôsobuje rany na koži. Upozorňujeme návštevníkov pláží: Bodnúť vás môže aj niekoľko týždňov po tom, čo bola vyplavená na breh," ozrejmuje Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy