Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Amerického novinára Gershkovicha v Rusku odsúdili na 16 rokov väzenia
Zdielať na

Amerického novinára Gershkovicha v Rusku odsúdili na 16 rokov väzenia

Zdroj: TASR

JEKATERINBURG / Amerického novinára denníka Wall Street Journal Evana Gershkovicha v piatok v Rusku odsúdili na 16 rokov väzenia za špionáž, informovala ruská štátna tlačová agentúra RIA. Podľa správ agentúr AP a Reuters píše TASR.

WSJ a RSF kritizujú 16-ročný trest väzenia

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) i organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v piatok (19.7.) kritizovali verdikt voči novinárovi WSJ Evanovi Gershkovichovi, ktorého v Rusku odsúdili na 16 rokov väzenia. "Toto neprístojné, falošné usvedčenie prichádza po tom, ako Evan strávil 487 dní vo väzení, neoprávnene zadržaný, ďaleko od svojej rodiny a priateľov," uviedli vo vyjadrení vydavateľ denníka Almar Latour a šéfredaktorka Emma Tuckerová. "To všetko preto, že si robil svoju prácu žurnalistu," píšu predstavitelia WSJ.

Súd v Rusku v piatok tohto novinára uznali za vinného zo špionáže. Umiestnený má byť v kolónii s maximálnym stupňom stráženia. RSF usvedčenie novinára označili za neslýchané. "Takýto spôsob zamerania sa na Gershkovicha je ďalší do očí bijúci príklad neprijateľného brania rukojemníkov štátom," uviedla organizácia.

Súdny proces s Gershkovichom sa začal koncom júna tohto roku a vyvrcholil rozsudkom v piatok 19. júla. Celý proces sa dial za zatvorenými dverami bez prítomnosti médií. Podľa dostupných informácií prokuratúra žiadala 18-ročný trest. Konečný rozsudok o 16 rokoch prišiel nečakane rýchlo ešte v ten istý deň.

Podľa tlačovej služby súdu novinár svoju vinu nepriznal. Americká vláda a vydavatelia denníka WSJ označili tento súdny proces za podvod a o ruskom právnom systéme hovoria ako o spolitizovanom. Obžaloba považovala obvinenia za preukázané bez akýchkoľvek pochybností.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy