Jasno
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Z pohoria Himalájí zniesli po dvanástich rokoch telo českého horolezca
Zdielať na

Z pohoria Himalájí zniesli po dvanástich rokoch telo českého horolezca

KÁTHMÁNDÚ / Z pohoria Himalájí sa pri nedávnej akcii, ktorú pravidelne organizujú nepálske úrady, podarilo zniesť telo českého horolezca Milana Sedláčka, ktorý tam zahynul v roku 2012. Nepálska armáda našla Sedláčkove dokumenty, podľa ktorých bol identifikovaný. Pri akcii boli znesené aj ďalšie tri telá a jedna kostra.

Telo bolo nájdené na štvrtej najvyššej hore sveta Lhoce, kde Sedláček pred 12 rokmi zahynul. Upratovacia akcia, ktorá sa skončila začiatkom júna, sa tento rok po prvý raz zamerala na takzvanú "zónu smrti" vo výške nad 8 000 metrov nad morom. Znesenie tiel mŕtvych horolezcov z tejto oblasti je veľmi náročné a nebezpečné. Tímu, ktorí tvorili členovia nepálskej armády a vysokohorskí sprievodcovia, takzvaní šerpovia, sa tento rok podarilo zniesť štyri telá a jednu kostru. Podarilo identifikovať tiež pozostatky amerického horolezca Ronalda Yearwooda, ktorý zahynul v Himalájach v roku 2017. Pri ďalších telách identifikácia stále trvá.

Pri výstupe na Mount Everest a ďalšie vrcholy v okolí zomrelo od začiatku vedenia záznamov pred zhruba sto rokmi 300 ľudí. Vlani tam zahynulo 18 ľudí a tento rok už osem. Keďže znesenie zosnulých je veľmi náročné, často zostávajú aj niekoľko rokov na mieste. Na upratovanie odpadkov a znesenie pozostatkov sa zameriavajú pravidelné akcie, ktoré od roku 2019 organizujú nepálske úrady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy