Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
879. deň na Ukrajine: Ruské raketové a dronové útoky pripravili o život dvoch civilistov
Zdielať na

879. deň na Ukrajine: Ruské raketové a dronové útoky pripravili o život dvoch civilistov

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko aj túto noc ostreľovalo ukrajinské územie. Na východe krajiny si údery vyžiadali životy dvoch civilistov a štyri zranené osoby. Rusko opäť cielilo na ukrajinskú energetickú sústavu. V ukrajinskom Ľvove zastrelili prominentnú ukrajinskú političku Irynu Farionovú. Pod ľa polície nešlo o náhodu, ale plánovaný čin.

​Ruské raketové a dronové útoky pripravili o život dvoch civilistov

Pri ruských raketových a dronových útokoch zahynuli v noci na sobotu (20.7.) na Ukrajine dvaja civilisti. Po celej krajine boli tiež zasiahnuté zariadenia energetickej i železničnej infraštruktúry, uviedli v sobotu (20.7.) miestni predstavitelia. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že Rusko raketami typu Iskander zasiahlo zariadenie infraštruktúry v menšom meste Barvinkove na severovýchode Ukrajiny. Pri tomto útoku zahynuli dvaja ľudia a ďalší traja utrpeli zranenia. Synehubov na platforme Telegram dodal, že pri útoku zostalo poškodených viac než päťdesiat obytných domov i administratívnych či komerčných budov.

Ukrajinské letectvo spresnilo, že ruské jednotky odpálili pri nočnom útoku dovedna štyri balistické strely typu Iskander a ukrajinskej protivzdušnej obrane sa nepodarilo ich zostreliť. Zostrelila však 13 z dovedna 17 dronov vypustených Ruskom nad oblasťami na východe, severe a v strednej časti Ukrajiny, dodalo letectvo. Núdzové prerušenie dodávok elektriny spoločnosť zaviedla pre spotrebiteľov v Poltavskej i Černihivskej oblasti.

​Neznámy páchateľ zastrelil bývalú poslankyňu nacionalistickej strany

Neznámy páchateľ v piatok (19.7.) zastrelil nacionalistickú političku, bývalú poslankyňu ukrajinského parlamentu Irynu Farionovú (60), ktorá bola známa svojimi hlučnými kampaňami na obranu ukrajinského jazyka.  Polícia pokračovala v noci v rozsiahlom pátraní po mužovi, ktorý na ňu vystrelil na ulici v západoukrajinskom meste Ľvov. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj na sociálnej sieti Telegram napísal, že Farionová zomrela po prevoze do nemocnice.

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko uviedol, že vyšetrovatelia spájajú streľbu buď s Farionovej politickou činnosťou, alebo s osobným motívom. Polícia a ukrajinská bezpečnostná služba SBU po útočníkovi intenzívne pátrajú, napísal na sociálnej sieti. Prezident Volodymyr Zelenský násilný čin odsúdil a dodal, že je pravidelne informovaný o výsledkoch pátrania po páchateľovi. Lingvistka Farionová sa v roku 2005 stala členkou nacionalistickej strany Sloboda a v roku 2012 bola zvolená do parlamentu, no v ďalších pokusoch o získanie kresla už neuspela. Do povedomia sa dostala vďaka častým kampaniam na propagáciu ukrajinského jazyka a diskreditácii verejných činiteľov, ktorí hovorili po rusky.

V roku 2018, keď Ukrajina bojovala s Ruskom financovanými separatistami, ktorí sa zmocnili jej územia na východe, vyzývala ľudí, aby "udreli každého rusky hovoriaceho človeka do čeľuste". V prvých mesiacoch po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 Farionová verejne odsudzovala rusky hovoriacich bojovníkov pluku Azov, ktorí tri mesiace bránili prístavné mesto Mariupol.

​Ruské drony opäť zasiahli energetickú infraštruktúru

Ruské drony zasiahli v noci na sobotu (20.7.) zariadenia energetickej infraštruktúry v dvoch oblastiach na severe Ukrajiny, uviedli tamojší predstavitelia. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila trinásť z dovedna sedemnástich bezpilotných lietadiel vypustených nad jej územie Ruskom nad piatimi oblasťami na východe a severe, ako aj v strednej časti krajiny, spresnilo letectvo.

Dva drony Šáhid iránskej výroby zasiahli energetické zariadenia v Sumskej a Černihivskej oblasti, potvrdili miestni predstavitelia. Na miesto útokov prišli zásahové tímy s cieľom opätovne uviesť tieto zariadenia do prevádzky, dodali. Informácie o prípadných obetiach či zranených neboli bezprostredne známe, píše Reuters.

​UNHCR po ruských útokoch na elektrárne varuje pred tuhou zimou na Ukrajine

V dôsledku energetickej krízy spôsobenej ruskými útokmi čaká obyvateľov Ukrajiny krutá zima, varoval v piatok (19.7.) vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Vyzval preto na poskytnutie ďalšej pomoci Kyjevu. "Energia, energia, energia. Nikdy som nevidel všade takú jednotu. Táto otázka ich naozaj trápi," povedal Grandi pre agentúru DPA, keď opisoval svoje dojmy z rozhovorov s ukrajinskými predstaviteľmi. Podľa neho sú veľmi znepokojení. Poznamenal, že bežní Ukrajinci - a predovšetkým obyvatelia mesta Charkov - sa už teraz boja, že v zime zostanú bez kúrenia. Preto je podľa Grandiho vlastných slov potrebné udržiavať podporu pre Ukrajinu.
Po zničujúcich ruských raketových útokoch na najmä ukrajinské elektrárne zaznamenal Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) mierny nárast počtu utečencov za posledné dva až tri mesiace. Ukrajinci sa "obávajú, že budú musieť stráviť zimu - alebo dokonca toto veľmi horúce obdobie - bez elektriny," uviedol Grandi. Práve preto sa za hlavný dôvod hľadania útočiska v zahraničí podľa neho považuje energetická kríza, a nie nevyhnutne útoky ruských invazívnych síl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy