Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Študentské protesty si vyžiadali viac ako sto mŕtvych. V uliciach zasahuje aj armáda
Zdielať na

Študentské protesty si vyžiadali viac ako sto mŕtvych. V uliciach zasahuje aj armáda

DHÁKA / Viac ako sto mŕtvych a množstvo zranených si vyžiadali nepokoje, ktoré vypukli v Bangladéši. Vláda povolala armádu a vyhlásila zákaz vychádzania. Študenti, ktorí vyšli do ulíc, protestujú proti diskriminácii a žiadajú odstúpenie tamojšej premiérky.

​Vláda nariadila zákaz vychádzania

Násilnosti sa začali v utorok (16.7.) po študentských protestoch v metropole Dháka a pokračovali v ďalších dňoch. Pri zrážkach s bezpečnostnými silami zomrelo podľa agentúr 115 ľudí, len v piatok (19.7.) najmenej 56. Vláda sa rozhodla pre zákaz vychádzania, ktorý platí do nedele (21.7.). V uliciach zasahuje okrem polície aj armáda ."Letisková polícia nás odviezla preč. Mali sme sa ubytovať v jednom hoteli, ale nepustili nás ani tam. Kam máme ísť počas zákazu vychádzania? Je to šialené," priblížila Bangladéšanka, ktorá pracuje v Saudskej Arábii.

V krajine nefunguje internet ani telefonické spojenie

Bangladéšske úrady už skôr reagovali na protesty zákazom zhromažďovania. Nakoniec sa vyostrená situácia skončila streľbou. Polícia uviedla, že demonštranti podpaľovali autá, obchody a zaútočili aj na väznicu neďaleko Dháky, odkiaľ mnohí väzni utiekli. V krajine nefunguje internet ani telefonické spojenie. Študenti vyšli do ulíc na protest proti vyčleňovaniu štátnych miest pre deti bojovníkov za nezávislosť v roku 1971. Tvrdia, že je to neférové a žiadajú vládu, aby to zmenila. Systém kvót podľa nich zvýhodňuje prívržencov premiérky Hasíny Vadžídovej. Vláda zase obviňuje opozíciu z podnecovania násilia.

Súd sčasti vyhovel požiadavkám študentov, tí ale protesty neukončia

Bangladéšsky najvyšší súd v nedeľu (21.7.) zrušil väčšinu kvót na pracovné miesta v štátnej správe, ktoré vyvolali študentské protesty v krajine. Najvyšší súd rozhodol o odvolaní a nariadil zníženie kvóty pre veteránov bangladéšskej vojny za nezávislosť a ich príbuzných na päť percent z pôvodných 30, pričom 93 percent pracovných miest sa má prideľovať na základe zásluh. Zvyšné dve percentá budú vyčlenené pre etnické menšiny, transrodové osoby a ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy