Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
880. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že na frontovej línii na Ukrajine obsadilo ďalšie dve dediny
Zdielať na

880. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že na frontovej línii na Ukrajine obsadilo ďalšie dve dediny

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko v nedeľu uviedlo, že jeho jednotky obsadili ďalšie dve dediny na frontovej línie na Ukrajine, informuje TASR podľa agentúry AFP. Rusko v noci na nedeľu uskutočnilo piaty útok dronmi na Kyjev za posledné dva týždne. Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany však zničili všetky tieto zbrane ešte predtým, ako sa k ukrajinskému hlavnému mestu dostali.

​Potápači hľadajú osobu, ktorá počas atrakcie spadla do rieky Dneper

Na miesto prišli záchranné zložky a do akcie bolo potrebné zapojiť aj špeciálne vybavenie. Podľa médií ide v prípade nezvestnej osoby o 20-ročného muža, hoci predtým sa objavili informácie, že ide o dievča. Podľa slov očitých svedkov však obeť nehody pád zrejme neprežila, uvádza ukrajinský portál Oboz.ua, podľa ktorého úmrtie osoby doposiaľ oficiálne nepotvrdili.

Súčasťou atrakcie, ktorej prevádzka sa začala v roku 2021, sú oceľové laná s dĺžkou niekoľkých stoviek metrov, prostredníctvom ktorých sa môžu ľudia spustiť z vysokého brehu rieky na ostrov v nej, spresňuje Reuters.

Rusko tvrdí, že na frontovej línii na Ukrajine obsadilo ďalšie dve dediny

Ruské ministerstvo obrany na svojom pravidelnom brífingu uviedlo, že ide o dedinu Andrijivka vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti, a dedinu Piščane v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Rezort obrany v Moskve tvrdí, že ruské jednotky obe dediny "oslobodili" a "obsadili priaznivejšie línie a pozície", cituje AFP.

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že ruské jednotky prevzali kontrolu aj nad ukrajinskou osadou Jurivka v Doneckej oblasti. Ruskej armáde sa už niekoľko mesiacov darí postupovať predovšetkým na východe Ukrajiny, keďže kyjevské jednotky zápasia s nedostatkom munície a vojakov. Ruská armáda podľa prezidenta Vladimira Putina tento rok dobyla už niekoľko desiatok ukrajinských miest a obcí.

Ukrajina v noci zostrelila 35 dronov vypustených Ruskom

Vo vyhlásení ukrajinských vzdušných síl zverejnenom v aplikácii Telegram sa uvádza, že terčom ruských útokov sa stalo desať oblastí Ukrajiny. Rusko podľa vyhlásenia vypustilo na Ukrajinu okrem bezpilotných lietadiel aj tri balistické rakety Iskander a dve riadené strely Ch-59/69. Tieto strely "vďaka aktívnym protiopatreniam nedosiahli svoje ciele," uviedla ukrajinská armáda, avšak nespresnila, čo sa stalo s balistickými raketami.

Vojenská správa ukrajinskej Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom informovala, že útok ruskou strelou poškodil "kritickú infraštruktúru" v tejto oblasti. Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení hlásilo zneškodnenie troch dronov nad Belgorodskou oblasťou, ktorá má spoločné hranice s Ukrajinou, a ďalších päť nad Čiernym morom.

Šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko predtým informoval, že Rusko v noci na nedeľu uskutočnilo najmenej piaty útok dronmi na Kyjev za posledné dva týždne. Tvrdil, že protivzdušná obrana zničila všetky tieto drony ešte predtým, ako sa k ukrajinskej metropole dostali. Rusko podľa Popkova skúša nové postupy, hľadá nové prístupové cesty do ukrajinského hlavného mesta a usiluje sa odhaliť pozície ukrajinských systémov protivzdušnej obrany.

Ukrajina: Protivzdušná obrana zneškodnila ruské drony smerujúce na Kyjev

"Tieto systematické útoky dronmi opäť potvrdzujú, že útočník aktívne vyhľadáva príležitosť udrieť na Kyjev," uviedol v aplikácii Telegram šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko. Obete a ani škody podľa jeho slov neboli bezprostredne hlásené. Rozsah útoku nebol bezprostredne známy a Rusko sa k nemu bezprostredne nevyjadrilo. Popko dodal, že Rusko skúša nové postupy, hľadá nové prístupové cesty do ukrajinského hlavného mesta a usiluje sa odhaliť pozície ukrajinských systémov protivzdušnej obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy