Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Joe Biden oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie
Zdielať na

Joe Biden oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie

Zdroj: TASR

WASHINGTON / Americký prezident Joe Biden v nedeľu (21.7.) oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie. Biden vyjadril podporu viceprezidentke Harrisovej, aby sa stala prezidentskou kandidátkou Demokratickej strany pre nadchádzajúce voľby.

Johnson: Biden musí "okamžite" odstúpiť z funkcie prezidenta

Uviedol to v nedeľu predseda Snemovne reprezentantov USA, republikán Mike Johnson v reakcii na Bidenovo stiahnutie kandidatúry v tohtoročných prezidentských voľbách. "Ak Joe Biden nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta, nie je spôsobilý ani vykonávať funkciu prezidenta. Musí na funkciu rezignovať okamžite. Piaty november nemôže prísť dostatočne skoro," uviedol Johnson vo vyhlásení.

Biden predtým v nedeľu oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie.

Silným podnetom na odstúpenie bola televízna debata

Biden ukončuje svoju predvolebnú kampaň po tom, ako časť jeho kolegov z Demokratickej strany stratila vieru v jeho schopnosť poraziť v prezidentských voľbách republikána Donalda Trumpa, konštatovala agentúra Reuters. Veľmi silným podnetom pre pochybnosti o Bidenovi bola jeho televízna debata s Trumpom koncom júna, ale aj nedávne vystúpenie v rámci summitu aliancie NATO vo Washingtone, kde ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na pódium uviedol ako "prezidenta Putina"Prezidentské voľby v USA sa budú konať 5. novembra. Demokratická strana musí do nich teraz postaviť nového kandidáta.

Šéf demokratov označil z volieb odstupujúceho Bidena za naozajstného vlastenca

Uviedol to v reakcii na Bidenovo oznámenie, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta USA. "Joe Biden je nielen skvelým prezidentom a skvelým legislatívnym lídrom, ale je to skutočne úžasná ľudská bytosť. Jeho rozhodnutie, samozrejme, nebolo ľahké, ale opäť dal svoju krajinu, svoju stranu a našu budúcnosť na prvé miesto. Joe, dnešok ukazuje, že si skutočný vlastenec a veľký Američan," napísal Schumer v príspevku na sieti X citovanom agentúrou AFP.

Jill Bidenová na status svojho manžela klikla na ikonku srdiečka

Prvá dáma USA Jill Bidenová v reakcii na status svojho manžela klikla na sieti X na ikonku srdiečka. Ich vnučka Naomi napísala, že dnes môže byť len hrdá na svojho starého otca, ktorý "slúžil našej krajine celou svojou dušou a s bezkonkurenčnou cťou".

Biden podporil Harrisovú v kandidatúre na prezidentku USA

Joe Biden po svojom oznámení, že odstupuje z kandidatúry za svoje znovuzvolenie za prezidenta Spojených štátov, vyjadril plnú podporu viceprezidentke Kamale Harrisovej, aby sa stala prezidentskou kandidátkou Demokratickej strany pre novembrové voľby. Biden to uviedol na sociálnej sieti X.

"Demokrati - je čas sa spojiť a poraziť Trumpa. Urobme to," napísal Biden s odvolaním sa na republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Trump si myslí, že Harrisovú porazí ľahšie ako Bidena

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v nedeľu vyhlásil, že viceprezidentku Kamalu Harrisovú bude ľahšie poraziť ako úradujúceho prezidenta Joea Bidena. Trump to podľa americkej spravodajskej televízie CNN uviedol krátko po tom, ako Biden prostredníctvom siete X oznámil, že ukončí svoju predvolebnú kampaň a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie do funkcie prezidenta Spojených štátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy