Skoro jasno
26°
Bratislava
Alica
6.9.2024
ZOZNAM: Kto nahradí Joa Bidena? Z týchto kandidátov si demokrati môžu vyberať
Zdielať na

ZOZNAM: Kto nahradí Joa Bidena? Z týchto kandidátov si demokrati môžu vyberať

Zdroj: TASR

WASHINGTON / Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie. Podporu vyjadril viceprezidentke Kamale Harrisovej, kandidátov je však viac.

Demokrati si môžu vyberať z týchto ľudí: 

  • Viceprezidentka Kamala Harrisová,
  • Gretchen Whitmerová,
  • Pete Buttigieg,
  • Josh Shapiro,
  • Jared Polis,
  • Gavin Newsom,
  • Raphael G. Warnock,
  • Michelle Obamová,
  • Amy Klobucharová,
  • Andy Beshear.

Kto je Kamala Harrisová?

Viceprezidentka Harrisová je prvou ženou a Afroameričankou v tejto funkcii. Avšak, podľa Denníka N je takisto nepopulárna ako Biden. Nedôvera prevyšuje dôveru, jej vlastná kampaň spred 4 rokov tiež nebola príliš úspešná a strana môže spochybniť fakt, či by priniesla zlepšenie preferencií oproti Bidenovi. Ten jej však vyjadril podporu.

Ďalšou možnosťou je Gretchen Whitmerová

Guvernérka Michiganu sa javí ideálne, pretože Demokrati si tento štát, ktorého je guvernérkou, potrebujú udržať vzhľadom na svoje problémy v iných štátoch. Dôveruje jej 54 až 61 percent voličov. 

Minister dopravy Pete Buttigieg takme vyhral súboj o prezidentskú nomináciu v roku 2020

Stalo sa tak aj napriek tomu, že bol ešte len starostom stredne veľkého mesta South Bend na stredozápade USA. Je zdatný rečník, ak demokrati hľadajú protipól Bidena. Ten sa najmä v poslednej debate neukázal ako schopný debatovať s Trumpom. 

Kto je Josh Shapiro?

Guvernér Pensylvánie si tiež vyslúžil pochvalu za veľké volebné víťazstvo v roku 2022 a schopnosť osloviť voličov oboch táborov. Podobne ako Whitmerová sa môže javiť ako populárny v kľúčovom štáte pre demokratov. Guvernérom je však len rok a pol. 

Piatou možnosťou je Jared Polis

Polis bol prvý otvorene vystupujúci gej zvolený za guvernéra. Jasne vyjadril záujem kandidovať na celonárodnej úrovni, v roku 2018 výrazne zvíťazil vo svojom štáte a v roku 2022 sa mu to podarilo tiež.  

Jasný protipól súčasného prezidenta je Gavin Newson

Guvernér Kalifornie sa tiež javí ako dobrá voľba. Avšak, Republikáni by mohli poukazovať na problémy mesta San Francisco, s čím je Newsom spätý. Vykonával tam totiž funkciu starostu. Jeho kandidatúra by tak bola ľahkým terčom. 

Šance Raphaela G. Warnocka by boli vyššie oproti iným afroamerickým politikom

Aspoň sa tak javí. Senátor za Georgiu vyhral v tomto kľúčovom štáte dvakrát v krátkom čase. Jeho kampaň v roku 2022 bola vnímaná ako vhodný vzor prezidentskej kampane v roku 2024. 

Ideálom by bola Michelle Obamová, je však nepravdepodobné, že by kandidovala 

Od čias Lady Bird Johnsonovej je Obamová najpopulárnejšou bývalou prvou dámou. Vyplýva to z prieskumu YouGov, píše Denník N. O kandidatúru však neprejavila záujem. S kampaňou by mohol byť problém. A takisto má existovať akési napätie medzi ňou a Bidenovcami. 

Predposlednou možnosťou môže byť senátorka Amy Klobucharová

Senátorka za Minnesotu by dávala najväčší zmysel, ak by demokrati hľadali kandidátku s podobnými vlastnosťami ako Biden. Iba v ženskom a mladšom vydaní. Jej volebné výsledky tiež nesklamali, no na celosvetovej úrovni nie je taká známa. Navyše by sa nemusela rečnícky rovnať Trumpovi.

Nárast popularity zaznamenal aj Andy Beshear

Uspel pri tom, ako sa v roku 2023 uchádzal o znovuzvolenie v tradične republikánskom štáte. Voličov dokáže zaujať, no v roku 2023 hovoril o dôležitosti práva na interupciu, čo bolo predtým nemysliteľné. 

Ako sa Demokrati rozhodnú je zatiaľ nejasné a neznáme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy