Jasno
23°
Bratislava
Alica
6.9.2024
Streľba v chorvátskom domove dôchodcov si vyžiadala najmenej šesť obetí
Zdielať na

Streľba v chorvátskom domove dôchodcov si vyžiadala najmenej šesť obetí

ZAHREB / Najmenej šesť životov si dnes vyžiadala streľba v domove dôchodcov v chorvátskom meste Daruvar, uviedli tamojšie médiá. Podľa prvých správ do budovy vošiel neznámy muž s pištoľou a začal strieľať okolo seba. Zranených bolo najmenej osem ľudí.

​Polícia páchateľa zadržala v neďalekej kaviarni. Zamestnanec kaviarne médiám povedal, že páchateľ si objednal kávu a zbraň položil pred seba na stôl, napísal denník Jutarnij list. Podľa doposiaľ nepotvrdených zdrojov tohto denníka, ktorý cituje agentúra AFP, je strelcom 51-ročný bývalý vojak. V domove dôchodcov pobývala jeho matka, podľa listu je jednou z obetí.

Na mieste streľby zasahujú všetky jednotky integrovaného záchranného systému. Policajný prezident Nikola Milina médiám oznámil, že zomrelo celkovo šesť ľudí a ďalších šesť bolo zranených. Medzi mŕtvymi je päť klientov ústavu a jeden zamestnanec. Povedal tiež, že polícia pravdepodobného páchateľa pred činom trikrát vyšetrovala, naposledy minulý mesiac. Dvakrát išlo o podozrenie z výtržníctva a raz o domáce násilie. Podľa predbežných informácií na zbraň nemal povolenie.

Premiér Andrej Plenković podľa stanice N1 potvrdil skoršie informácie chorvátskych médií, že medzi mŕtvymi je aj útočníkova matka. Hromadnú vraždu ľudí, z ktorých niektorí sa narodili v 30. rokoch minulého storočia, označil za strašný čin, ktorý Chorvátsko nepamätá. O motívoch útočníka a ďalších podrobnostiach chce verejnosť informovať až na základe policajného vyšetrovania.

Chorvátske médiá uviedli, že strelcom je 51-ročný bývalý príslušník vojenskej polície

Podľa denníka Jutarnji list išlo o známeho násilníka, ktorý pred mesiacom napadol svojho známeho, strčil mu pištoľ do úst, načo ho zhodil zo schodov a privodil mu ťažké zranenia. Chorvátsky prezident Zoran Milanović vyjadril sústrasť pozostalým a uviedol, že ho "divošský a bezprecedentný" zločin v Daruvare šokoval. Vyzval tiež na prísnejšiu kontrolu držania zbraní v krajine.

Daruvar je okrem iného známy tým, že v ňom z celého Chorvátska žije najpočetnejšia česká menšina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy