Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
881. deň na Ukrajine: Ukrajina ohrozuje energetickú bezpečnosť, tvrdí maďarský server
Zdielať na

881. deň na Ukrajine: Ukrajina ohrozuje energetickú bezpečnosť, tvrdí maďarský server

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajina zastavením prepravy ropy od ruského dodávateľa Lukoil ohrozila energetickú bezpečnosť Maďarska a Slovenska, pričom Kyjev sa netají tým, že tak robí z politických dôvodov. Konštatoval to v pondelok 22. 7. maďarský server mandiner.hu.

Podľa maďarského servera tretina dovozu ropy do Maďarska podlieha ukrajinským obmedzeniam a jeho nahradenie je preto pre Budapešť veľkou výzvou. Maďarsko, Slovensko a Česká republika dostali výnimku zo sankcií uvalených na ruskú ropu, Ukrajina podľa servera svojvoľne zastavila tranzit ropy Lukoilu.

Poslankyňa ukrajinského parlamentu Inna Sovsunová, členka energetického výboru, pre portál Politico otvorene priznala, že Kyjev zakázal tranzit ruskej ropy, aby tak vyvinul tlak na Maďarsko za nedodávanie zbraní Ukrajine a za nepodporovanie vstupu krajiny do Európskej únie.

"Teraz sme zobrali veci do vlastných rúk," podotkla ukrajinská poslankyňa, podľa ktorej diplomatický dialóg neviedol k výsledkom, preto museli nájsť iné riešenie na zmenu postoja Budapešti a Bratislavy, píše mandiner.hu.

Útoky si na oboch stranách frontovej línie vyžiadali päť životov

Najmenej päť civilistov prišlo v nedeľu 22. 7. o život počas útokov na oboch stranách frontovej línie, uviedli ukrajinskí i ruskí predstavitelia. Štyri úmrtia zaznamenali v častiach Ukrajiny okupovaných Ruskom. V Moskvou ovládanej južnej časti Chersonskej oblasti prišla o život jedna žena, uviedol na platforme Telegram tamojší Ruskom dosadený gubernátor Vladimir Saľdo. Ako dodal, dvaja ďalší ľudia utrpeli zranenia.

V čiastočne okupovanej Doneckej oblasti zahynul manželský pár, keď jeho vozidlo v meste Horlivka zasiahla raketa, oznámil na Telegrame Moskvou dosadený gubernátor Denis Pušilin. O život prišla aj žena v dedine Verchnotorecke.

Na Ukrajinou kontrolovanom území v Sumskej oblasti zahynul v dôsledku ruského útoku, ktorý zasiahol kombajn, 37-ročný muž, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. Počas ruských útokov na mesto Cherson utrpeli zranenia štyria ľudia, oznámila tamojšia vojenská správa. V Charkovskej oblasti pri ostreľovaní pohraničnej dediny utrpeli zranenia ďalší dvaja ľudia, píše AFP s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra.

Ukrajina dostala z Nemecka tretí systém Patriot

Ukrajina posilnila svoju protivzdušnú obranu proti útokom ruských síl ďalším systémom Patriot, ktorý poskytlo Nemecko. Vo svojom pravidelnom večernom príhovore to v nedeľu povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Patriot z Nemecka dorazil," oznámil Zelenskyj.

Nemecko tak poskytlo Ukrajine tri americké systémy protivzdušnej obrany Patriot a podľa Zelenského je najnovší zrejme pripravený na nasadenie. "Na oblohe budeme schopní urobiť viac. Samozrejme, že je stále čo robiť a ochrana nie je ani zďaleka zaručená, ale pre Ukrajinu je to stále výhra," pokračoval Zelenskyj.

Zelenskyj v posledných týždňoch opakovane zdôrazňoval, že Ukrajina potrebuje dodatočné systémy protivzdušnej obrany na komplexnú ochranu svojho vzdušného priestoru. Počty ním uvádzaných požadovaných systémov Patriot sa pohybujú medzi šiestimi a 25. Nie je známe, koľko systémov bolo doteraz dodaných a či sú všetky funkčné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy